#1 Your weekly coffee brew - (4 - 11 ianuarie 2024)
Am intrat în 2024 și avem primul weekly coffee brew. E tot cu cafea bună, cu locuri mișto, cu recomandări, cu sfaturi și știri care să-ți facă ziua mai frumoasă. La fel ca și cafeaua ta preferată...
Hello, hello
Sper că ai avut o perioadă frumoasă de Sărbători și că ai început deja anul cu o cafea bună.
Aceasta este prima ediție a newsletter-ului The Weekly Brew, iar pentru 2024 mi-am propus să ajung săptămânal în inbox-ul tău.
Să descoperim împreună cele mai noi arome de cafea, locuri cool unde să stăm la povești cu prietenii, evenimente care strâng comunitatea și să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea.
Să-ți fie 2024 spectaculos.
☕ Barista at 🏠 home: Espresso romano 🇮🇹
Știm deja că îți place cafeaua (pentru că altfel nu ajungea acest newsletter la tine în fiecare joi) și dacă ești la fel ca noi atunci, clar, și ție îți place să încerci lucruri. Hai să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea. Și începem cu un espresso romano!
🤌 Espresso. Un cuvânt care mă duce imediat cu gândul la Italia. 🇮🇹 La fel ca pizza și paste. Totuși, băuturile italiene care au la bază un espresso sunt foarte puține. Când vine vorba de ristretto, lungo sau doppio ne jucăm doar cu cantitatea de apă, cafea și timpul de extracție.
Mai avem affogato, adică atunci când un espresso se întâlnește cu înghețată pentru o băutură ca un desert (mamma mia, ce combinație demențială 🔥), sau corretto când combinăm clasicul espresso cu un strop de grappa.
A, și ar mai fi espresso romano! Adică un espresso cu lămâie 🍋. După nume, ai spune că este o băutură tipic italiană, cu originile în capitala Italiei, Roma. Dar nu e chiar așa...
Un lucru este însă sigur: această băutură a început să-și facă loc în meniurile coffee shop-urilor din Europa și ar putea fi vedeta acestei veri și la noi.
Puțină istorie nu strică
Sunt multe povești în jurul acestei băuturi. Unii spun că în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, italienii, din lipsă de zahăr, încercau să mai reducă din gustul amar al cafelei adăugând un strop de lămâie.
Alții afirmă că, tot în aceeași perioadă, din cauza crizei de apă potabilă singurul mod de a curăța ceașca era de a o freca cu o felie de lămâie. Mai este și varianta celor care spun că această băutură a fost inventată după o beție ca un remediu pentru mahmureală. Chiar dacă este aproape sigur că originea unui espresso romano nu este în Roma, recunosc, asta este povestea care mie îmi place cel mai mult.
Ce este un espresso romano
O combinație dintre două arome distincte, cafea și lămâie, care fie te va cuceri pe loc, fie te va intriga și vei spune, nu, mulțumesc, a doua oară.
Cum se prepară
Chiar dacă pare o combinație simplă, dintre un espresso și o lămâie, metodele de preparare sunt destul de multe și, în final, ține doar de gustul fiecăruia cum o preferă. Partea bună este că poți descoperi și tu foarte ușor acasă ce ți se potrivește cel mai bine.
Toate gusturile și aromele unei lămâi vin din uleiurile esențiale din coaja acestui fruct. Sucul de lămâie nu are o aromă bogată, dar este cu siguranță răcoritor și ușor acid. Astfel, un strop de lămâie poate transforma un espresso într-o băutură revigorantă, ca o briză de vară pe malul mării.
Revenind la metodele de preparare: poți freca ușor marginea ceștii cu coajă de lămâie sau poți picura câțiva stropi din aceste uleiuri esențiale direct în ceașcă. Poți renunța complet la utilizarea cojii de lămâie (mai ales dacă nu știi exact sursa fructelor) și să storci o felie de lămâie în espresso direct.
În unele coffee shop-uri am văzut că se pune felia de lămâie deasupra ceștii, după care se prepară un shot de espresso. Pentru mine cea mai bună combinație este un espresso, o felie de lămâie și câteva cuburi de gheață.
Un espresso romano se prepară ușor și sunt curios dacă îl vom vedea în această vară și în meniul coffee shop-urilor din România.
Dacă ți-ai preparat și tu acasă sau ai băut un espresso romano într-un coffee shop dă-ne și nouă tag pe Instagram sau Facebook să vedem cum a fost experiența ta.
Coffeelicious este ghidul în care poți să descoperi cele mai cool locuri din orașul tău, tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți face o cafea bună și acasă, plus alte noutăți și curiozități din lumea cafelei. În fiecare joi. Dimineața. La fel ca o cafea bună. 😊
📌 Evenimente
Dacă începi ziua cu o cafea și citești Coffeelicious: the weekly brew îți recomand să-ți notezi deja și evenimentele la care merită să ajungi anul acesta! 😎
21- 23 ianuarie 2024
📌 Primul eveniment World of Coffee din 2024 se va desfășura, între 21 și 23 ianuarie 2024, la Dubai 🇦🇪. Noi vom fi acolo și îți vom povesti într-un newsletter viitor cum a fost.
💵 Bileletele s-au pus în vânzare aici.
📍 Dubai Exhibition Centre
27 - 29 iunie 2024
📌 Dacă vrei să ajungi la un eveniment World of Coffee în Europa atunci între 27 și 29 iunie 2024, trebuie să mergi la 🇩🇰 Copenhaga, mai ales că aici vor avea loc și World Latte Art, World Coffee in Good Spirits și World Coffee Roasting.
📌 Am fost acolo și ne-a plăcut: Boiler X Guido (București)
Boiler X Guido s-a deschis de ceva mai mult de un an de zile și a fost pe lista mea săptămânală de locuri în care trebuie să ajung, doar că niciodată nu s-au aliniat planetele. Și acum îmi pare rău, evident. 🙈
Am profitat de perioada ceva mai relaxată din perioada aceasta a sărbătorilor de iarnă și am plecat de acasă special pentru o cafea și pentru a admira decorațiunile lor de Crăciun care au transformat Boiler X Guido într-unul dintre cele mai instagramabile locuri din această perioadă.
Boiler X Guido este una din cafenele care se integrează perfect în atmosfera boemă de pe Calea Victoriei. Dacă vrei să bei doar o cafea îți recomand să o iei to go și să faci câțiva pași pe bulevard. Dacă ai chef să stai la povești, atunci pe lângă cafea îți recomand și zona de bistro unde mâncarea este absolut delicioasă.
Poate nu găsești loc mereu la masă, așa cum mi s-a întâmplat și mie acum, dar dacă ai puțintică răbdare se rezolvă și asta. În interior sunt două zone, una de bistro unde poți să și mănânci, zona de cafenea, cu câteva mese la geam și o masă mare unde poți schimba câteva vorbe și cu alți pasionați de cafea bună.
În presa timpurilor trecute se vorbea mereu despre aerul boem și despre locurile de promenadă de pe Calea Victoriei și dacă stai la o cafea la mesele de pe trotuar și închizi ochii, sigur poți să-ți imaginezi cum era pe vremuri pe aici. Fiecare gură de cafea te poate întoarce în timp într-o perioadă cu istorie și povești fascinante.
Cafeaua de specialitate este de la Guido, una dintre primele prăjitorii de cafea de specialitate din București, așa că din acest punct de vedere este totul perfect. Pe râșniță aveau o Costa Rica Perla Nera, cu note de vanilie, mure și ciocolată neagră, și Congo Luhihi, cu note de melasă, tartă cu mare și lămâie, ambele din categoria Explore a celor de la Guido.
Așa că le-am încercat în variantele espresso și cappuccino, m-am felicitat singur pentru alegere, i-am aplaudat în gând pe cei de la Guido care au prăjit cafeaua și pe barista de la Boiler care a desăvârșit băutura în ceașcă.
Pe lângă cafea am luat și o omletă cu brânză și legume, un toast Benedict și o conopidă gratinată, că tot nu mă omor după tradiționalele mâncăruri care se prepară în perioada aceasta. Din păcate, nu a mai fost loc și de desert după, dar asta nu înseamnă decât că Boiler X Guido rămâne pe listă și pentru alte vizite în perioada următoare. Da, acum decorațiunile de Crăciun au fost un motiv în plus, dar aici merită să vii pentru cafea, mâncare și atmosfera boemă.
La Boiler X Guido sunt și multe evenimente așa că stai cu ochii pe newsletter-ul nostru și pe paginile lor din social media pentru a nu rata nimic din ce se întâmplă acolo.
🏪 Luni - vineri: 08:00 – 23:00; sâmbătă - duminică: 09:00 - 23:00
💵 Espresso - 11/13 lei (25 / 40 ml), Special Espresso - 17 lei, Americano - 13 lei, Cortado - 13 lei, Special brew - 26 lei, Mochacchino - 19 lei, Batch brew - 12 lei, Cappuccino - 15 lei, Flat white – 17 lei, Latte - 16 lei, lapte vegetal + 4 lei
🫘 Guido Coffee: Costa Rica Perla Nera, cu note de vanilie, mure și ciocolată neagră, și Congo Luhihi, cu note de melasă, tartă cu mare și lămâie, ambele din categoria Explore
📠 La Marzocco
📱Facebook / Instagram
🕸️ Boiler X Guido
📍Calea Victoriei, nr. 143, București
🤔 Tip Of The Week
☕Câteva lucuri interesante pentru care trebuie să le știi și tu despre capsulele cu cafea. Detalii în clipul de mai jos ⬇️
➡️ Descoperă cafea de specialitate de la 11 prăjitorii de top pe COFFEElicious.ro! Plătești o singură dată taxa de transport, indiferent de la câte prăjitorii comanzi cafea ☕, iar la o comandă mai mare de 180 de lei transportul este gratuit 🛵.
❗Folosește codul COFFEELICIOUS10 și ai 10% reducere la prima ta comandă!❗
📰 De citit / văzut / făcut la o cafea
🍸 CNN: Absolut Vodka și lichiorul de cafea Kahlúa, două băuturi spirtoase care sunt adesea amestecate pentru a crea un espresso martini, lansează un parfum de 105 USD numit „Blend No. 83”, care miroase ca un espresso martini
📜 World Barista Championship a anunțat regulamentul campionatelor mondiale din 2024
☕ China Daily: O cafenea din China vinde o cafea cu 686 de dolari
📆 Pizza și Paste: S-a lansat calendarul Lavazza 2024
🔬 The Citizen: Institutul de Cercetare al Cafelei din Tanzania a dezvoltat patru varietăți rezistente la secetă
The Grocer: DAVID BECKHAM X NESPRESSO
🔮 Perfect Daily Grind: Cum să știi când este timpul să schimbi prăjitorul de cafea
⭐ Parade: Megan Markle apare într-o reclamă la cafea pentru clevrblends
🔬 Comunicafe: Oamenii de știință evaluează aroma celulelor de cafea prăjite, cultivate în laborator
🇮🇹 Perfect Daily Grind: De ce este espresso-ul atât de popular în Italia
🚰 PDG: Cercetătorii danezi dezvoltă apă special pentru prepararea cafelei
🥼ArsTechnica: De ce boabele de cafe stropite cu puțină apă înainte de a fi măcinate produc mai puține deșeuri și un espresso mai gustos
🪫 Comunicafe: Efectul cafelei nu vine doar de la cofeină, arată un nou studiu
😝 DCN: Cercetătorii australieni au dezvoltat “Coffee Character Wheel”, pentru a descrie mai ușor toate aromele dintr-o cafea
🎬 YouTube: Kevin Costner promovează cafeaua de la Green Mountain Coffee Roasters
📎 Locuri cu cafea bună, de pus pe lista celor în care trebuie neapărat să ajungi
În această săptămână îți recomandăm câteva cafenele cool unde trebuie neapărat să ajungi pentru o cafea bună, ceva dulce și pentru atmosfera super cool.
✳️ Die kleine Garage Kaffee (București)
📍Str. Doctor Carol Davila, nr. 21, București
✳️ Condesa (București)
📍Str. Gina Patrichi, nr. 3, București
✳️ DELI n°11 (Sibiu)
📍Str. Avram Iancu, nr. 11, Sibiu
✳️ B17CoffeeLab (București)
📍Str. Batiștei, nr. 17, București
✳️ Rost Resident Coffee (Brașov)
📍 Str. Carpaților, nr. 93, Brașov
✳️ Noi2cafe x DulceBun (București)
📍Calea Dorobanți, nr. 59, București
✳️ F190 Coffee Store (București)
📍Str. Mihai Eminescu, nr. 36, București
✳️ FROG (București)
📍Str. Vasile Lascăr, nr. 24, București
📌 Roasters Village
Începând cu newsletter-ul viitor, aici îți spunem, săptămânal, cine și ce cafele mai prăjește. Desigur, unele dintre ele, vor fi disponibile și pe Coffeelicious.ro.
📌 Coffee Shop News
Începând cu săptămâna viitoare aici găsești tot ce mai e nou și ce se mai întămplă în coffee shop-ul tău preferat. Dacă ai un coffee shop și pregătești lucruri cool în 2024 și vrei să afle cât mai multă lume trimite-ne un mail și povestim și noi mai departe.
🛠️ COFFEE JOBS BOARD
Ai o cafenea și cauți un barista bun? Ești barista și cauți un coffee shop unde să prepari cafea în fiecare zi? Trimite-ne un mail și publicăm anunțul tău aici. Gratuit, desigur! 🤗
🫶 Fă și tu parte din echipă
Ai un coffee shop, ai deschis unul nou, lucrezi în domeniul cafelei, ești om de comunicare, blogger, jurnalist sau pur și simplu îți place să bei o cafea bună și ai o informație pe care vrei să o includem în newsletter, atunci trimite-ne un mail. Și ne-ar ajuta mult, mult și un share dacă ți-a plăcut ce ai găsit aici. 😍❤️🙏
➡️ Indiferent dacă ai nevoie de capsule cu cafea sau de cafea de specialitate, pe COFFEElicious.ro sigur găsești o cafea pe gustul tău! ☕