#10 Your weekly coffee brew - (5 - 12 mai 2023)
O cafea ca o vacanță în Grecia, o rețetă de waffles de să te lingi pe degete, locuri cool unde bei cafea bună, sfaturi ca să-ți iasă spuma de lapte și agenda cu evenimente la care trebuie să ajungi.
Bună dimineața
În călătoria noastră în lumea cafelei, ajungem, din nou, în Grecia 🇬🇷 pentru un Greek frappe care ne îmbie să ne facem planurile de vacanță. Am găsit o rețetă de waffles aromate cu cafea care merg perfect la micul dejun și mai am și câteva recomandări de locuri cool unde poți să bei o cafea de specialitate.
Avem lista cu evenimentele pe care ar fi păcat să le ratezi și am fost la Wildwood Coffee & Cocktail Bar pentru o cafea bună.
😊 Coffeelozofia săptămânii 😊
☕ Barista at 🏠 home: Greek frappe 🇬🇷
Știm deja că îți place cafeaua (pentru că altfel nu ajungea acest newsletter la tine în fiecare joi) și dacă ești la fel ca noi atunci, clar, și ție îți place să încerci lucruri. Hai să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea și să savurăm în această săptămână un Greek frappe…
Gata, a trecut și mini-vacanța de 1 mai, așa că să trecem la lucruri serioase, mai exact planurile pentru vacanța de vară. Și, dacă ești în pană de idei, să știi că Grecia e întotdeauna o idee bună.
Marea turcoaz, mâncarea delicioasă, arta de a nu face nimic și de a sta toată ziua la o cafea. Sunt îndrăgostit de Grecia și tot de aici vine și una din plăcerile mele vinovate: Greek frappe. Nu sunt multe locuri unde găsești un Greek frappe adevărat la noi, dar avantajul este că îți poți prepara această băutură foarte ușor și acasă.
Așa că, de fiecare dată când vrei să te simți ca pe o plajă din Grecia, relaxează-te în compania unui Greek frappe și fă-ți planuri de vacanță.
Puțină istorie nu strică
Această băutură foarte populară în Grecia și Cipru a cucerit și foarte mulți turiști. Și, cel puțin pe perioada vacanței de vară, aceștia o savurează cu plăcere, contemplând turcoazul mării de pe plajă.
Grecii beau frappe sau freddo tot timpul anului, dar, sincer, nu sunt multe țări unde, pe timp de iarnă, ai vrea să încerci o băutură cu gheață. Eu sigur nu. 🙈
Această băutură a fost inventată accidental, în 1957, de Dimitris Vakondios, un angajat al companiei Nestlé, care era la Târgul Internațional de la Salonic. Cu această ocazie, Nestlé a lansat o nouă băutură cu ciocolată care se prepara instant, într-un shaker. Într-una dintre pauze, Dimitris voia să-și prepare un Nescafé Classic, dar pentru că nu avea apă caldă a amestecat ness-ul cu apă rece în shaker. Și uita așa s-a născut una din cele mai populare băuturi pe bază de cafea solubilă. Apropos, știi că există acum și cafea solubilă preparată din cafea de specialitate, da?
Cum se prepară
Un Greek frappe se poate comanda cu lapte sau simplu, și cu sau fără zahăr. Așa cum îți spuneam deja, aceasta e plăcerea mea vinovată și o prefer cu lapte condensat și zahăr.
Există trei tipuri, în funcție de cantitatea de zahăr: glykós (dulce —două lingurițe de cafea și patru lingurițe de zahăr); métrios (medium— două lingurițe de cafea și două lingurițe de zahăr); skétos (simplu— două lingurițe de cafea, fără zahăr).
Pentru succesul rețetei, după întoarcerea din vacanța în Grecia, recomand achiziția de lapte condensat și Nescafé Classic chiar de la sursă. Nu știu de ce, dar mi se pare frappe-ul mai bun decât cel preparat cu ingrediente de la noi. 😂
➡️ Descoperă cafea de specialitate de la 11 prăjitorii de top pe COFFEElicious.ro! Plătești o singură dată taxa de transport, indiferent de la câte prăjitorii comanzi cafea ☕, iar la o comandă mai mare de 180 de lei transportul este gratuit 🛵
🍰 Rețetă de waffles aromate cu cafea
Continuăm cu seria de rețete și pentru această săptămână am ales să prepar niște waffles în aluatul cărora am adăugat un shot de espresso. Pentru că îmi plac și pentru că am zis să îmbunătățesc rețeta originală. Sunt cu cafea și merg perfect la o cafea.
Ingrediente:
● un shot de espresso
● 300g făină
● 30g zahăr tos
● 30g zahăr brun
● 24g praf e copt
● ½ linguriță sare
● ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
● 2 ouă
● 2 linguri brânză ricotta
● 350ml lapte
● 5 lingurițe unt (nesărat)
● sirop de arțar / frișcă (pentru servire)
❗ Pentru preparare ai nevoie de un aparat pentru gofre / waffles (un fel de sandwichmaker doar că are și forme pentru waffles)
Mod de preparare:
1. Se amestecă făina, zahărul tos, zahărul brun, praful de copt, sarea și bicarbonatul de sodiu într-un castron mediu pentru a se combina. Se bat ouăle și ricotta într-un castron mare doar pentru a se încorpora, apoi se adaugă laptele, shot-ul de espresso și se amestecă până se omogenizează. Se amestecă apoi cele 5 linguri de unt topit, după care se încorporează ingredientele uscate cu o spatulă de cauciuc.
2. Se lasă aluatul să stea neacoperit la temperatura camerei, timp de 30 de minute, pentru a permite făinii să se hidrateze.
3. Se ung tăvițele pentru waffles din aparatul special cu puțin unt și se adaugă compoziția. Se lasă în aparat timp de 5 – 7 minute.
4. Se servesc cu frișcă, înghețată, zahăr pudră, fructe sau sirop de arțar, după gust. Și, desigur, se savurează la o cafea!
Dacă încerci și tu rețeta aceasta, dă-ne și nouă de veste cu un tag pe Instagram sau Facebook să vedem cum a fost experiența ta.
Coffeelicious este ghidul în care poți să descoperi cele mai cool locuri din orașul tău, tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți face o cafea bună și acasă, plus alte noutăți și curiozități din lumea cafelei. Săptămânal! În fiecare joi. Dimineața.
La fel ca o cafea bună. 😊
Dacă începi ziua cu o cafea și citești
îți recomand să-ți notezi deja și evenimentele la care merită să ajungi în zilele următoare! 😎📌 Evenimente
🗓️ 5 mai
🍾 AM. Social Space (București) | Friday is Prosecco Day! | ora 18:00
Prosecco Fridays are back! From 6 to 11 p.m., for 1 glass of Prosecco bought, you'll get an extra one on the house! For those who don't like prosecco, we got you covered with some wines, cocktails and craft beers on the menu.
📍AM. Social Space - Str. Constantin Bosianu, nr. 21, București
🗓️ 6 mai
💿 UZINA Coffee Câmpineanu - Seria Deconectat #245 | Vlad Alexandru | Warm-up: Hamada | ora 17:00
Super party la UZINA Câmpineanu, cu Vlad Alexandru și Hamada.
Ne revedem cu prietenii, ne deconectăm total și ne bucurăm de atmosferă relaxată și băuturi faine, pe ritmuri Electro-Jazz, Funk, Groove & House. Vlad Alexandru este fondatorul proiectului The Mindkickers care se face auzit prin diferite locuri underground din București și nu numai. Hamada este mezinul formației TMK care vine tare din urmă fiind o persoană plăcută și maleabilă. Sirian de origine, abordează genuri muzicale calde în general cu influențe orientale sau exotice cum îi place lui să zică.
💵 intrarea liberă
📍UZINA Coffee Câmpineanu – str. Ion Câmpineanu, nr. 3A, București
🗓️ 11 mai
💿 UZINA Coffee Amzei - Seria Deconectat #246 | Trupa Lunatic - Aproape Acustic | ora 20:00
Pe 11 Mai, trupa Lunatic aduce pe scenă conceptul aproape acustic, o selecție de piese de pe viitorul album, orchestrate cu instrumente acustice.
Muzica sună natural, intim și provoacă ascultătorul la o experiență foarte personală. "Lunatic Aproape Acustic" nu e doar un preambul la primul album, ci o experiență de sine stătătoare.
💵 50 de lei - bilete online
📍UZINA Coffee Amzei – Piața Amzei, nr. 5, București
🗓️ 12 - 14 mai
📌 Bucharest Coffee Festival se va desfășura în perioada 12 - 14 mai. Notează-ți data și stai cu ochii pe Coffeelicious: the weekly brew pentru alte informații despre acest eveniment.
📍Bucharest Coffee Festival - Str. George Constantinescu, nr. 4B, București
🗓️ 13 - 15 mai
Le Paris Café Festival se va desfășura în perioada 13 - 15 mai. Notează-ți data și stai cu ochii pe Coffeelicious: the weekly brew pentru alte informații despre acest eveniment.
📍Le Paris Café Festival - Le Carreau du Temple, 4 Rue Eugène Spuller, 75003 Paris, France
🤔 Tip Of The Week
Ai impresia că nu poți spuma laptele ca la coffee shop? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o băutură cu lapte așa cum îți dorești.
🛠️ COFFEE JOBS BOARD
✔️ The Bean (Sighișoara) angajează barista.
✔️ Throwback Coffee & Stories (București) caută coleg.
✔️ Nomonym Coffee Roastery (București) angajează barista.
✔️ Narativ Specialty Coffee (Timișoara) angajează barista.
📰 De citit / văzut / făcut la o cafea
🤌 Pizza și paste: Lavazza lansează capsulele cu cafea Qualità Rossa
☕ Communicafe: Campionatul Mondial de Barista 2024 va avea loc la World of Coffee Busan, Coreea de Sud
😎 World Coffee Portal: Analiza scenei cafelei din Londra
😝Perfect Daily Grind: De ce prepararea un cold brew are un gust diferit față de alte metode de preparare a cafelei?
🫘 World Coffee Portal: Calitatea este cel mai mare atu al cafelei de specialitate
➡️ Fraunhofer IPA: Inteligența artificială optimizează mixurile pentru blendurile de cafea
🦾 Communicafe: Doosan Robotics colaborează cu elvețienii de la Eversys, iar robotul Cameo va servi cafea în cafenelele Dr. Presso
💡 Perfect Daily Grind: De ce este atât de importantă setarea foarte exactă a espressoarelor
✈️ Wallstreet: Oatly colaborează cu Swiss International Air Lines, pasagerii putând opta pentru lapte vegetal în timpul zborurilor
💡 Perfect Daily Grind: Cum să-ți prepari un espresso mai bun acasă
🆚 Roasty Coffee: Espresso vs. Cafea: care sunt diferențele
🫘 Perfect Daily Grind: Progresul în carieră este important pentru orice profesionist care lucrează și același lucru este valabil și pentru cei din sectorul cafelei de specialitate.
☕ DCN: Ce râșnițe de cafea au fost prezentate la 2023 SCA Expo
🔮 Roasty Coffee: Care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci vrei să-ți cumperi un aparat pentru capsule cu cafea Nespresso
🧸 Communicafe: Top Gum lansează drajeuri gumate cu aromă de cappuccino și o cantitate similară de cofeină.
🇪🇺 Ziarul financiar: Harta cafenelelor de specialitate din principalele oraşe europene
🥤 LaChicBoutique.ro: Rețeta pentru un greek frappe
📌 Am fost acolo și ne-a plăcut: Wildwood Coffee & Cocktail Bar (București)
În fiecare lună se deschid locuri noi unde poți să bei o cafea bună, iar zilele trecute am ajuns într-un astfel de loc: Wildwood Coffee & Cocktail Bar. Deschisă la începutul lunii aprilie, noua cafenea se află pe Nicolae Titulescu, la numărul 95 – 103, iar aici vei găsi cafea de specialitate prăjită de cei de la Meron, în Cluj Napoca.
Când am intrat, am fost imediat întâmpinat de Anda și Mihăiță și, la o cafea, am aflat mai multe despre locul pe care tocmai l-au deschis. Numele Wildwood vine de la un oraș din Statele Unite unde au fost cu programul Work & Travel și care li s-a părut cel mai potrivit pentru prima lor afacere.
În interior regăsim diverse elemente care punctează numele cafenelei, mici obiecte funcționale din lemn. Spațiul este deschis, aerisit și mobilat minimalist pentru a oferi o experiență cât mai relaxată. Sunt locuri la mese, dar și o masă înaltă comună de-a lungul ferestrei cu scaune de bar, de unde poți urmări forfota bulevardului.
Pe râșniță era o 🇨🇴 Colombia El Vergel, cu note de măr, melasă, ciocolată, fructe uscate, de la Meron Coffee pe care am testat-o într-un cappuccino, cold brew și la final, intr-un espresso.
În ceea ce privește cafeaua am făcut clar o alegere bună, mai ales că am combinat totul cu un croissant proaspăt cu șuncă și cașcaval. A fost micul dejun ideal, iar pentru desert am avut de ales între un croissant cu nutella și căpșuni sau o tartă cu lime. De data aceasta a câștigat tarta, absolut delicioasă, dar sigur voi reveni pentru croissant și pentru tarta cu mere pe care am văzut-o doar mai târziu.
Îmi plac mult locurile unde, pe lângă cafea, ai și ceva de mâncare și ceva dulce, iar opțiunile din meniul lor sunt foarte tentante. La Wildwood Coffee & Cocktail Bar ziua începe cu o cafea bună și se termină la un cocktail. Despre această parte nu vă pot zice prea multe, dar nu are cum să nu fie bine.
Locul este pet friendly 🐕, așa că îți poți savura cafeaua și alături de companionul blănos. Pentru moment la interior, dar pentru la vară, au în plan și câteva locuri afară, în stil pur parizian.
Eu zic deci că merită cu siguranță să te oprești la Wildwood pentru o cafea și o gustare rapidă delicioasă sau, de ce nu, chiar să îți faci drum pe Titulescu special pentru asta.
🏪 Luni - duminică: 08:00 - 22:00
💵 Espresso - 7 lei, Double espresso: 9 lei, Americano - 10 lei, Long black - 11 lei, Cold brew - de la 13 lei, Cold brew tonic - 18 lei, Cappuccino - 13 lei, Flat white – 15 lei, Latte - 16 lei, Cortado - 12 lei, Matcha Latte - 20 lei, Beetroot Latte - 20 lei, Iced Latte - 17 lei, Turmeric Latte - 20 lei, Ciocolată caldă - 17 lei, Lapte vegetal - 4 lei, Extra shot espresso - 4 lei.
🫘 Meron Coffee Colombia El Vergel 🇨🇴 (note de măr, melasă, ciocolată, fructe uscate)
📠 Victoria Arduino
📱Facebook / Instagram
📍Wildwood Coffee & Cocktail Bar - Șos. Nicolae Titulescu, nr. 95-103, București
📎 Locuri de pus pe lista celor în care trebuie să ajungi
✳️ AYO Café Boutique (București)
📍Bd. Regina Elisabeta, nr. 59, București
✳️ F O R M A Coffee (București)
📍Str. Ion Ghica, nr. 4, București
✳️ Camera din Față (București)
📍Str. D. I. Mendeleev, nr. 22, București
✳️ Dose Cafe (București)
📍 Calea Dorobanți, nr. 56, București
✳️ NOLA coffeeshop (Brașov)
📍Str. Hans Benkner, nr. 6, Brașov
🫶 Fă și tu parte din echipă
Ai un coffee shop, ai deschis unul nou, lucrezi în domeniul cafelei, ești om de comunicare, blogger, jurnalist sau pur și simplu îți place să bei o cafea bună și ai o informație pe care vrei să o includem în newsletter, atunci trimite-ne un mail. Și ne-ar ajuta mult, mult și un share dacă ți-a plăcut ce ai găsit aici. 😍❤️🙏
➡️ Indiferent dacă ai nevoie de capsule cu cafea sau de cafea de specialitate, pe COFFEElicious.ro sigur găsești o cafea pe gustul tău! ☕
Super recomandari, ca de fiecare data! Multumesc! ❤️