#4 Your weekly coffee brew - (31 ianuarie - 7 februarie)
Ajungem în Irlanda pentru celebra Irish coffee, avem noi locuri cool unde bei o cafea bună, sfaturi pentru barista de acasă și evenimentele la care e bine să ajungi. Adică ai în inbox The Weekly Brew.
Hello, hello
În călătoria noastră în lumea cafelei ajungem în Irlanda pentru celebra Irish Coffee, ca să știi cum să te pregătești pentru Ziua Sfântului Patrick, că acuș ajungem în luna martie.
Am găsit o rețetă de prăjitură clasică cu cafea care merge cel mai bine, evident, la cafea. 😍
Mai sunt și recomandările de locuri cool unde poți să bei o cafea de specialitate, plus câteva evenimente pe care ar fi păcat să le ratezi. A, și am descoperit un coffee-wine bar-bistro în care au cafea bună și se și mănâncă bine: Adam's Coffee Wine Bar and more
Și voiam să-ți mai spun că am trimis zilele acestea și prima ediție a newsletter-ului
în cazul în care vrei să citești, tot la cafea desigur 🙈, despre ce poți face timp de 24 de ore în poate noua ta destinație preferată de vacanță.Atenție, acest newsletter se savurează obligatoriu la o cafea… 🤗
📌 Am fost acolo și mi-a plăcut: Adam's Coffee Wine Bar and more (București)
Sâmbătă dimineața. Vreme neașteptat de caldă în aceste zile de ianuarie. Adică niște condiții ideale pentru a explora la pas cartierul Floreasca și pentru a descoperi noutățile de aici ce cafenele și restaurante s-au mai deschis în zonă.
Este o zonă în care se întâmplă multe și cred că toată lumea așteaptă cu nerăbdare finalizarea proiectului de la fosta uzină Ford. Dacă te pierzi și tu pe străduțele din cartier, în căutarea unui loc în care să bei o cafea bună, atunci îți recomand să te oprești la Adam's Coffee Wine Bar and more.
Știți deja ce mult îmi plac coffee shop-urile unde poți să și mănânci ceva, iar Adam's Coffee Wine Bar and more este fix un astfel de loc unde pe lângă cafea de specialitate mai găsești și tot felul de alte bunătățuri. Au fost multe lucruri din meniu care mi-au făcut cu ochiul așa că mai am multe motive să tot trec pe aici.
Mi-a plăcut atmosfera încă de la intrarea în curte aici și chiar mi-a părut rău că nu a fost încă atât de cald încât să mă opresc pe terasă, dar cu siguranță este locul în care voi petrece multe dimineți în vara care urmează. Găsești aici și cadrul perfect pentru poza de pe Instagram și ai parte și de momente de relaxare la cafea pentru că Adam's Coffee Wine Bar and more este pe o străduță liniștită.
Au și o zonă închisă în curte, dar de data aceasta am preferat să intru în casă. La interior sunt două încăperi, una cu zona de bar și tot ce ține de partea de bucătărie și una cu câteva mese unde o să te simți rapid ca acasă. Sincer, nu puteam să-mi încep dimineața aceea mai bine de atât.
Când am ajuns mai era o singură masă liberă, așa că recomand să-ți faci o rezervare înainte, dar n-am avut nicio secundă senzația de spațiu înghesuit. Dimpotrivă, atmosfera era atât de calmă și relaxată încât aș fi putut sta aici toată ziua la cafea.
Și fiindcă am ajuns la cafea, îți spun că este de la Guido, una din primele prăjitorii de cafea de specialitate din București, și partea mișto este că poți să-ți alegi dintre mai multe origini disponibile. Am ales Kenya pentru un V60, care m-a surprins cu aromele sale contrastante și bine definite de caramel, struguri verzi și portocale, iar pentru cappuccino și espresso am rămas tot în Africa, cu o cafea din Rwanda, cu note de miere, cireașă de cafea și ananas copt.



Dacă preferi o cafea ca la italieni, adică mai prăjită puțin, să știi că la Adam's Coffee Wine Bar and more găsești și Kimbo. Așa că am luat un espresso și m-am convins încă o dată că dacă nu au cafea de specialitate, măcar să fie cafea de la Kimbo. Iar aici le-am găsit pe amândouă.
Și ce mi-a mai mai plăcut, înainte să mă decid ce comand de mâncare, este că am găsit aici și toată gama de băuturi de la Alchemico. Încearcă neapărat aromele de yuzu, ananas copt și vișine. Sau pe cele de banane cu mușețel, mandarine și nucșoară și grapfruit? Sau tonicele? Hmmm. Greu de ales.
Dacă la partea de cafea a fost ușor, la partea cu ales mâncare a fost puțin mai greu pentru că aș fi vrut să încerc tot. Meniul pentru brunch are multe feluri care sună demențial, dar fiind la prima vizită am zis să încerc Adam’s Brunch, care a fost și recomandarea casei, adică două ouă ochiuri pe un pat de cartofi prăjiți cu usturoi, bacon și brânză cheddar.
E genul acela de mâncare nesofisticată, care merge oricând, dar crede-mă că îți vine să aplauzi când termini tot ce ai în farfurie. Am mai încercat un Avocado Egg Toast, niște cartofi prăjiți cu trufe și parmezan și o salată grecească, cu ingrediente atât de bune încât chiar m-am simțit ca în vacanța din Grecia.
A, și a mai fost uleiul de pătrunjel. Care a transformat și salata și toast-ul cu ou și avocado în ceva cu adevărat special. Totul a fost super bun, dar așa cum îți ziceam mai sunt chestii în meniu pe care vreau să le încerc și cu siguranță voi veni o dată aici doar pentru burgeri.
Pentru că mi-a fost destul de greu să mă decid, la desert am ales pastéis de nata și tiramisu. Știi cum a fost? Ca la fotbal, când echipa ta preferată înscrie golul victoriei în minutul 94. Sau, ceva mai pe gustul meu, când Charles Leclerc îl depășește pe Max Verstappen în ultimul viraj și câștigă cursa, după o serie spectaculoasă de depășiri roată la roată.
Mi-a plăcut mult cafeaua, mâncarea, locul, oamenii, atmosfera. A fost locul perfect pentru brunch-ul de sâmbătă, iar asta înseamnă că sigur mai urmează și o a doua, a treia, a patra vizită. Și cu siguranță voi trece pe la Adam's Coffee Wine Bar and more și în timpul săptămânii, nu de alta dar vreau să simt că orice zi poate fi una de weeekend.
Program, prețuri, alte detalii și, mai ales, cum ajungi acolo
🏪 Luni - vineri: 08:00- 23:00; sâmbătă - duminică: 10:00 - 23:00
💵 Espresso – 11 lei, Double Espresso – 13 lei, Espresso macchiato / con pana - 13 lei, Americano - 15 lei, Flat white – 16 lei, Cappuccino – 15 lei, Latte - 16 lei, V60 - 24 lei, Dalgona - 22 lei, Frappe - 25 lei, Iced latte - 18 lei, Freddo espresso - 15 lei, Freddo cappuccino - 22 lei, Americano - 18 lei, Cold brew tonic - 22 lei, cafea de specialitate + 3 lei, lapte vegetal 3 lei, frișcă - 1 leu,
🫘 Guido Coffee Kenya 🇰🇪 și Guido Coffee Rwanda 🇷🇼
📠 Iberital
📱Instagram / Facebook
📍Adam's Coffee Wine Bar and more - Str. Cornescu, nr. 2, București









📎 Locuri cu cafea bună de pus pe lista celor în care trebuie neapărat să ajungi
Aici îți recomand câteva cafenele cool unde trebuie neapărat să ajungi pentru o cafea bună, ceva dulce și pentru atmosfera super cool.
✳️ BOB George Coffee Bar (București)
📍Str. Lipscani, nr. 20, București
✳️ THE COFFEE MAN (București)
📍Șos. Nicolae Titulescu, nr. 92, București
✳️ Longline Specialty Coffee (Ploiești)
📍Str. Bibescu Vodă, nr. 2-4, Ploiești
✳️ ZOCCO CAFFE (Alba Iulia)
📍Calea Moților, nr. 85, Alba Iulia
✳️ Artisan Coffee Place (București)
📍Str. Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 123, București
✳️ Casa Mița Biciclista (București)
📍Str. Biserica Amzei, nr. 9, colț cu Str. General Christian Tell 11
✳️ CUC Space (Cluj Napoca)
📍 Str. Napoca, nr. 5, Cluj-Napoca
Dacă ai primit un forward cu acest newsletter, Coffeelicious este ghidul în care poți să descoperi cele mai cool locuri din orașul tău, tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți face o cafea bună și acasă, plus alte noutăți și curiozități din lumea cafelei. În fiecare săptămână. Dimineața. La fel ca o cafea bună. 😊
📌 Evenimente
Dacă începi ziua cu o cafea și citești
îți recomand să-ți notezi deja și evenimentele la care merită să ajungi în perioada aceasta! 😎🗓️ 2 februarie
💿Nomonym Coffee Roastery (București) | Coffee Breaks Live | între orele 10:00 - 15:00
O petrecere așa de faină că a trebuit să o mai facem incă o dată✌️! Vino cu vinilurile💿, bea o cafea ☕️ si simte-te bine cu noi🪩.
📍Str. Ilarie Chendi 1, București
🗓️ 6 februarie
☕️ Daily Optimist - Atelierul de Cafea (Sibiu) | Cum și ce cafea bem |între orele 11:00 - 14:00
Te invităm joi, 6 februarie, ora 17:00, la o experiență captivantă dedicată iubitorilor de cafea și curioșilor care doresc să descopere secretele din spatele celei mai populare băuturi din lume.
Ce vom descoperi împreună?
☕ Procesul complet al cafelei: de la prăjire la măcinare și ambalare.
☕ Stilurile de prăjire: Cum influențează acestea aroma și savoarea cafelei?
☕ Degustare: Vom încerca diverse tipuri de cafea și vom descoperi nuanțele unice ale fiecărei varietăți.
☕ Arabica vs. Robusta: Care sunt diferențele și ce tip ți se potrivește mai bine?
💵 donație minimă 30 de lei
📍 Calea Dumbrăvii, nr. 33, Sibiu
💿 UZINA Coffee Amzei | Partizan pseudo-acustic | ora 20:00
Un Artan și un Suedez intră într-o cafenea care este și UZINĂ. De aici încolo, numai de bine. Partizan pseudo-acustic înseamnă Artan (Adrian Pleșca) - voce și Suedezu’ (Răzvan Moldovan) - și chitară și voce.
💵 75 de lei artist support
📍UZINA Coffee Amzei – Piața Amzei, nr. 5, București
Ai o cafenea și organizezi diverse evenimente la tine în shop? Dă-ne de veste și promovăm și noi asta! 🤗
SAVE THE DATE
🗓️ 10- 12 februarie
📌 Dacă vrei să ajungi la primul eveniment World of Coffee din 2025, atunci trebuie să-ți programezi deja vacanța în Dubai 🇦🇪 pentru că World of Coffee Dubai se va desfășura între 10 și 12 februarie.
📍 Za’abeel Halls 1 ,4 ,5 & 6 , Dubai World Trade Centre
🗓️ 22- 23 februarie
Warsaw Coffee Festival se va desfășura în perioada 22 - 23 februarie. Notează-ți data și stai cu ochii pe Coffeelicious: the weekly brew pentru alte informații despre acest eveniment.
📍PGE National Stadium - al. Księcia Józefa Poniatowskiego 1, 03-901 Warszawa, Polonia
🗓️ 3 - 5 aprilie
Amsterdam Coffee Festival se va desfășura în perioada 3 - 5 aprilie. Notează-ți data și stai cu ochii pe Coffeelicious: the weekly brew pentru alte informații despre acest eveniment.
📍NDSM - NDSM-plein 28, 1033 WB Amsterdam
🗓️ 4 - 6 aprilie 2025
💥 ☕ CoffeEast - East European Coffee Culture Festival
Încălzim espressoarele pentru cel mai cool eveniment social și profesional, dedicat comunității iubitorilor de gust și cafea: CoffeEast - East European Coffee Culture Festival. Ediția a doua se va desfășura între 4 și 6 aprilie 2025, iar Hala Laminor va fi plină din nou de baristas, traderi de cafea verde, prăjitori, artizani locali, aparatură, accesorii, competiții și multă, multă cafea bună.
📍Hala Laminor - Bulevardul Basarabia, nr. 256, București
🗓️ 12 - 14 aprilie
Le Paris Café Festival se va desfășura în perioada 13 - 15 mai. Notează-ți data și stai cu ochii pe Coffeelicious: the weekly brew pentru alte informații despre acest eveniment.
📍Le Paris Café Festival - Le Carreau du Temple, 4 Rue Eugène Spuller, 75003 Paris, France
26 - 28 iunie
📌 Dacă vrei să ajungi la un eveniment World of Coffee în Europa atunci între 26 și 28 iunie, trebuie să mergi la 🇨🇭 Geneva, mai ales că aici vor avea loc și World Latte Art, World Coffee in Good Spirits și World Coffee Roasting.
📍Palexpo SA - Rte François-Peyrot 30, 1218 Le Grand-Saconnex, Geneva, Switzerland
☕ Barista at 🏠 home: Irish coffee 🇮🇪
Știm deja că îți place cafeaua (pentru că altfel nu ajungea acest newsletter la tine), iar dacă ești la fel ca noi atunci, clar, și ție îți place să încerci lucruri. Așa că, hai să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea și să savurăm în această săptămână o irish coffee ☕🥃
Pentru irlandezi ziua de 25 ianuarie este una specială. Pentru ei este National Irish Coffee Day, când sărbătoresc o băutură pe bază de cafea care a devenit, de la crearea ei în 1943, mândrie națională.
Cu gândul la vacanța din Italia, te-am invitat săptămâna trecută să bei un macchiato, așa că îți povestesc mai multe despre Irish Coffee cu o mică întărziere.
Ce este Irish Coffee? O băutură pe bază de cafea, care îmbină căldura whisky-ului irlandez cu aroma bogată a cafelei și dulceața zahărului brun. Plus un strat catifelat de frișcă.
O să-ți povestesc mai multe despre Irish Coffee, iar dacă vrei să știi mai multe despre Irlanda, atunci trebuie să citești și newsletter-ul
scris de .Puțină istorie nu strică
Inițial, se spunea americanii spuneau că această băutură pe bază de cafea își are originile în San Francisco. Nu că nu ar fi fost irlandezi pe acolo, dar trebuie să respectăm adevărul istoric.
Așa că ne întoarcem în timp, undeva pe la începutul anilor ’40. Mai exact, în 1943 pe aeroportul din Foynes, în apropiere de Limerick, în Irlanda. Aeroportul servea ca punct de alimentare pentru zborurile transatlantice, între Europa și Statele Unite, așa că era destul de aglomerat.
Revenind la povestea din 1943, legenda spune că, într-o seară friguroasă de iarnă, un zbor al companiei Pan Am a fost nevoit să se întoarcă pe aeroport din cauza condițiilor meteo complet nefavorabile.
Joe Sheridan, head chef, barista și barman la probabil singurul restaurant din acel terminal, a pus cafeaua la făcut, a turnat niște whisky irlandez, a îndulcit-o bine cu zahăr, după care a ornat fiecare ceașcă cu frișcă.
Desigur, băutura a fost imediat apreciată de pasagerii obosiți și înfrigurați, iar de aici a mai fost nevoie de un singur pas până la celebritatea mondială.
De fapt, mai mulți. Dar din acel moment a fost băutura pe bază de cafea care s-a vândut cel mai bine în acel aeroport din Foynes, unde a și băut-o pentru prima oară Stanton Delaplane, un jurnalist pasionat de călătorii, care atunci când a ajuns acasă, cu ajutorul lui Jack Koeppler, propietarul Buena Vista Café din San Francisco, a recreat noua să băutură preferată în America.
Irish Coffee a intrat rapid în meniul cafenelei și a devenit atât de populară încât toată lumea credea că aici a fost de fapt inventată. Evident, Joe Sheridan a ajuns și el în Statele Unite, iar de atunci întreaga lume se bucură de această băutură specială.
În plus, în fiecare an la Buena Vista Café se organizează și un campionat mondial de preparat Irish Coffee.
Cum se prepară
Și fiind vorbeam de preparat, hai să vedem cum se face Irish Coffee. Ai nevoie de aproximativ 150 de mililitri de cafea la filtru, proaspăt făcută și cât mai fierbinte posibil, vreo 40 de mililitri de whisky irlandez, zahăr brun și frișcă. După gust, cum se spune în cartea de bucate a Sandei Marin.
Ia un pahar termorezistent pe care e bine să-l încălzești înainte cu puțină apă fierbinte. Acest pas ajută la menținerea temperaturii băuturii. Apoi adaugă zahărul și whisky-ul și amestecă bine până se dizolvă. Adaugă cafeaua fierbinte și amestecă ușor pentru a combina aromele.
Aici apare o ușoară controversă. Unii irlandezi spun că se face așa, alții spun că se amestecă mai întâi zahărul cu cafeaua și apoi se toarnă whisky-ul.
Oricum, la final adaugă frișca, fără să mai amesteci însă. Aceasta trebuie să plutească deasupra băuturii ca să fie cu adevărat irish coffee.
Dacă ți-ai preparat și tu acasă sau ai băut irish coffee într-un coffee shop dă un tag pe Instagram sau Facebook să văd cum a fost experiența ta.
🤔 Tip Of The Week
Iată cum poți să-ți faci și tu acasă Irish coffee 🇮🇪
➡️ Descoperă cafea de specialitate de la 15 prăjitorii de top pe COFFEElicious.ro! Plătești o singură dată taxa de transport, indiferent de la câte prăjitorii comanzi cafea ☕, iar la o comandă mai mare de 180 de lei transportul este gratuit 🛵.
📰 De citit / văzut / făcut la o cafea
☕ Coffee Intelligence: De ce aparatele cu capsule au copiat forma espressoarelor manuale
🏎️ Comunicaffe: Lavazza x Lamborghini. Adică un nou blend de cafea.
☕ Coffee Intelligence: Sunt cafelele infuzate un pericol pentru piața cafelei de specialitate?
🎤 5th Wave Podcast: Cafea, muzică și playlistul perfect
♌ Italy Segreta: Ce tip de cafea ești conform zodiei în care te-ai născut
🇬🇷 UrbanAdventures.ro: 3 cafenele din Atena unde sigur bei o cafea bună
☕ UrbanAdventures.ro: Am băut o cafea la Sip Coffee & Wine Bar
🧐 World Coffee Portal: Cum va influența inteligența artificială (AI) industria cafelei?
🫘Coffee Inteligence: De ce cafeaua infuzată încă stârnește disscuții controversate în industrie
🫘 Perfect Daily Grind: Cum pot prăjitorii de cafea de specialitate să se folosească de blenduri pentru a-și consolida identitatea mărcii?
😎Perfect Daily Grind: În ce țări este populară cafeaua la filtru?
⚕️ Sprudge: Proprietățile vindecătoare naturale ale pulpei de cafea
🎤 5thWAVE: Construirea unei afaceri cu cafea de specialitate de la zero
🕴️ 5thWAVE: Cum să pornești o prăjitorie de cafea
💻 Dacă-ți place să bei cafeaua acasă, atunci trebuie să citești și
🏡, iar dacă o preferi "to go" atunci abonează-te și la 🚗. Pentru experiențe culinare citește 🍲, iar dacă vrei să fii la curent cu ce mai e nou în media și pe internet citește și 📱! Mai citim la o cafea , , , , și …📌 Coffee Shop News
Ai găsești ce mai e nou și ce se mai întămplă în coffee shop-ul tău preferat.
🙁 Este ultima săptămână pe Calea Victoriei pentru Sloane Coffee Shop (București)
🍸 NOI Coffee Bar (București) deschid o a treia locație
☕ Handsome Monk are o franciză interesantă
🆒 Siphon Coffeeshop story of the brand
👕 Fresh & ready to go! A venit noul merch STEAM
💛 Bean to Cup a devenit acum Beans & Friends!
Dacă ai un coffee shop și pregătești lucruri cool de care vrei să afle cât mai multă lume trimite-ne un mail și povestim și noi mai departe.
🛠️ COFFEE JOBS BOARD
✔️ Loom 68 (București) caută barista.
✔️ Cofeels Coffee (Cluj) caută barista.
✔️ Italian Vintage Shop (București) angajează barista pentru weekend.
✔️ U Cafe (București) caută barista.
✔️ Steam Coffee Shop (București) caută barista.
Ai o cafenea și cauți un barista bun? Ești barista și cauți un coffee shop unde să prepari cafea în fiecare zi? Trimite-ne un mail și publicăm anunțul tău aici. Gratuit, desigur! 🤗
🍰 Rețetă de prăjitură clasică cu cafea
Continuăm cu seria de rețete și pentru această săptămână am ales să prepar o prăjitură clasică, cu cafea. Iar dacă vrei să te joci puțin cu aromele și gusturile, poți folosi și cafea cu aromă de caramel ciocolată sau vanilie.
Ingrediente pentru blat:
● 3 linguri cafea
● 200g făină
● 2½ lingurițe praf de copt
● 220g zahăr brun
● 220g margarină sau unt (la temperatura camerei)
● 4 ouă
● 2 linguri lapte
● ⅛ linguriță sare
Ingrediente pentru cremă:
● 200g unt (la temperatura camerei)
● 400g zahăr pudră
● ¼ linguriță esență de vanilie
● 8 linguri cafea
● 4 linguri apă fierbinte
● puțin lapte
● căpșuni sau fulgi de ciocolată pentru decor
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. Unge două tăvi rotunde, cu un diametru de 20 de centimetri, cu unt sau tapetează-le cu hârtie de copt.
2. Adăugă ingredientele pentru blat într-un bol mare și amestecă-le, cu un mixer sau cu mâna, până când se amestecă bine toate ingredientele și se topește zahărul. Împarte aluatul în două și pune-l în cele două tăvi. Coace-l timp de 30-35 de minute.
3. După ce sunt gata, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească în formele lor timp de aproximativ 10 minute. Apoi scoate-le și pune-le pe un grătar pentru a se răci complet.
4. Pentru a prepara crema, amestecă apa fierbinte cu cafeaua și pune totul la răcit.
5. Amestecă într-un alt bol, untul și esența de vanilie. Adaugă apoi și zahărul pudră și amestecă încet până când crema se face foarte fină, după care adaugă gradual și amestecul de cafea și apă.
6. Întinde crema de unt și cafea pe blat și pune-l la rece timp de o oră. Folosește căpșuni proaspete sau fulgi de ciocolată pentru decor.
7. Savurează la o cafea.
Dacă încerci și tu rețeta aceasta, dă-ne și nouă de veste cu un tag pe Instagram sau Facebook să vedem cum a fost experiența ta.
📌 Roasters Village
În curând, aici îți spunem, săptămânal, cine și ce cafele mai prăjește. Desigur, unele dintre ele, vor fi disponibile și pe Coffeelicious.ro.
Dacă ai o prăjitorie și prăjești cafea din aia bună, trimite-ne un mail și povestim și noi mai departe.
🫶 Fă și tu parte din echipă
Ai un coffee shop, ai deschis unul nou, lucrezi în domeniul cafelei, ești om de comunicare, blogger, jurnalist sau pur și simplu îți place să bei o cafea bună și ai o informație pe care vrei să o includem în newsletter, atunci trimite-ne un mail. Și ne-ar ajuta mult, mult și un share dacă ți-a plăcut ce ai găsit aici. 😍❤️🙏
➡️ Indiferent dacă ai nevoie de capsule cu cafea sau de cafea de specialitate, pe COFFEElicious.ro sigur găsești o cafea pe gustul tău! ☕