#8 Your weekly coffee brew - (21 - 28 aprilie 2023)
O cafea ca o vacanță în Grecia, evenimentele săptămânii, sfaturi pentru a prepara o cafea bună și la espressorul automat, o rețetă pentru ceva dulce și recomandări de locuri faine unde să bei o cafea.
Bună dimineața
Cu siguranță ai început să faci deja planuri de vacanță pentru această vară, iar Grecia este întotdeauna o idee bună. Prepară-ți o cafea grecească acasă și simte măcar pentru o dimineață atmosfera dintr-o vacanță în Grecia 🇬🇷.
Avem o listă cu evenimentele pe care ar fi păcat să le ratezi, am fost și la noua cafenea a celor de la Sloane Coffee Roastery și avem și alte recomandări de locuri cool unde poți să bei o cafea de specialitate.
☕ Barista at 🏠 home: Greek coffee 🇬🇷
Știm deja că îți place cafeaua (pentru că altfel nu ajungea acest newsletter la tine în fiecare joi) și dacă ești la fel ca noi atunci, clar, și ție îți place să încerci lucruri. Hai să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea și să savurăm în această săptămână o elleniko kafe 🇬🇷, adică o cafea grecească…
Pentru că o dată cu sărbătorile de Paște s-a deschis oficial și sezonul de Grecia, m-am gândit că planurile de vacanță se fac cel mai bine la o cafea. Și pentru că Grecia este o destinație extrem de populară se pot face chiar la o cafea grecească. 🇬🇷
Așa cum pentru vechii greci templele lor erau sacre, acum de același statut se bucură și celebrele „kafeneio”. Pentru greci obiceiul de a bea cafea a devenit un ritual, chiar o necesitate. Pentru că aici totul se întâmpla la o cafea și, știm cu toții, că un “coffee break” în Grecia poate dura și peste două ore. 😂
Dacă te întrebi care este diferența între o cafea turcească 🇹🇷 și o cafea grecească 🇬🇷 vei primi răspunsuri diferite de la turci și de la greci. În mare este cam același lucru, dar ne vom lămuri puțin în partea de istorie. Oricum, la noi această cafea este numită popular și cafea la ibric, fără să mai facem referire la țara de origine.
Puțină istorie nu strică
Pentru asta trebuie să ne întoarcem la perioada când Grecia se afla sub ocupația Imperiului Otoman. Tot în această perioadă a ajuns aici și cafeaua care a fost adoptată rapid ca băutură națională (ca idee, Grecia se află în top 20 mondial în ceea ce privește consumul de cafea pe cap de locuitor).
După proclamarea independenței, în 1821, și recunoașterea acesteia, în 1822, obiceiul de a bea o cafea turcească s-a păstrat și grecii nu aveau nicio problemă să o numească chiar așa. Până când relațiile dintre cele două țări s-au înrăutățit din nou, începând cu anii ’60, și grecii au avut o problemă cu asta. În anii ’90 au existat chiar ample campanii de marketing la nivel național și internațional care promovau cafeaua grecească ca parte a culturii elene.
Ce este de fapt cafeaua grecească
Așa cum spuneam, cafeaua grecească este similară cu cea turcească și cu cafea din țări precum Armenia, Cipru, Serbia sau Bosnia care s-au aflat sub ocupația Imperiului Otoman. Pentru prepararea ei se folosesc boabe de cafea 100% arabica, prăjite la o temperatură specifică, dark roast, și măcinate apoi foarte, foarte fin.
Același tip de cafea este întâlnită și în țările din Orientul mijlociu, celebra “arabic coffee”, aceasta având un mod similar de preparare, doar că nu este la fel de prăjită și aici se mai adaugă și diverse condimente, cum ar fi cardamon sau șofran.
Modul de preparare este prin fierbere, complet diferit față de procedeele pentru espresso sau cafeaua la filtru, de exemplu.
Această metodă de preparare face ca o cafea grecească să fie bogată în polifenoli și antioxidanți, unii cercetători afirmând chiar că longevitatea locuitorilor insulei Icaria se datorează și faptului că locuitorii de aici beau o ceașcă de cafea în fiecare zi.
Se servește neagră, cu sau fără lapte și cu sau fără zahăr, în funcție de preferințe. De cele mai multe ori vine însoțită și de ceva dulce, din partea casei.
Cum se prepară
Pentru a prepara o cafea grecească ai nevoie doar de cafea, măcinată corespunzător, și de un ibric. Proporția este de două lingurițe de cafea la o cantitate de 75 – 90 ml de apă. Una dintre reguli spune că localnicii adaugă pentru fiecare linguriță de cafea și o linguriță de zahăr, dar merge și fără, în funcție de cum preferi.
Se pun apa, cafeaua și zahărul în ibric și apoi se pun pe foc la flacără mică. În momentul în care cafeaua începe să facă spumă se ia de pe foc. Așteaptă să dispară bulele și repetă procedura până când face spumă din nou. Și gata. Desigur, poți adăuga și lapte, dar grecii o preferă neagră, cu zahăr.
Cafeaua grecească se servește cu un pahar cu apă, în căni mai mici, similare cu cele pentru espresso și se savurează cu înghițituri mici. Nu bea cafeaua imediat, ci lasă mai întâi zațul să se așeze în ceașcă.
Această perioadă este folosită de greci pentru socializare și tocmai de aceea ieșirile la cafea sunt aproape interminabile la ei.
Un prieten grec îmi spunea că această cafea se prepară cel mai bine la flacără deschisă sau la nisip.
Cum să comanzi o cafea grecească
Ai ajuns în Grecia și te-ai instalat confortabil în prima cafenea care ți-a ieșit în cale? Atunci iată câteva cuvinte pe care trebuie să le știi ca să-ți comanzi cafeaua așa cum o dorești: • 🇬🇷Yassas, Bună 🇷🇴 • Elleniko kafe, O cafea grecească • Sketos, Fără zahăr • Metrios, O linguriță de zahăr • Glykos, Două lingurițe de zahăr • Variglykos, Foarte, foarte dulce și foarte tare • Me gala, Cu lapte • Horis i gala, Fără lapte • 🇬🇷 Efharisto, Mulțumesc! 🇷🇴
➡️ Descoperă cafea de specialitate, care poate fi măcinată inclusiv pentru a-ți prepara o cafea grecească la ibric acasă, de la 11 prăjitorii de top pe COFFEElicious.ro! Plătești o singură dată taxa de transport, indiferent de la câte prăjitorii comanzi cafea ☕, iar la o comandă mai mare de 180 de lei transportul este gratuit 🛵
🍪 Rețetă pentru fursecuri crocante cu portocale
Pentru că rețeta de cookies cu cafea și ciocolată s-a bucurat de succes continuăm seria de rețete cu cea pentru fursecuri crocante cu portocale. Nu de alta, dar și acestea se prepară ușor și merg perfect cu o cafea din aia bună.
Ingrediente:
● 200g zahăr tos
● Coajă de la 1 portocală
● 115g unt (82% grăsime)
● 2 ouă
● Sucul de la 1 portocală
● 2ml esența de vanilie
● 280g făină
● 1 praf de sare
● ½ linguriță de praf de copt
● zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
1. Într-un bol, se amestecă zahărul și coaja de portocale.
2. Se topește untul la bain Marie și se adaugă peste zahăr împreună cu ouăle, sucul de portocală, esența de vanilie. Se amestecă, iar la final se incorporează treptat făina cu praful de copt și praful de sare. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece pentru 6 ore.
3. Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade.
4. Aluatul se ia cu o linguriță, se fac biluțe nu foarte mari (aprox. 1,5-2cm diametru), se dau bine prin zahăr pudra și apoi se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, presându-le ușor cu lingurița.
5. Se coc pentru 14-16 minute, observându-le în permanență pentru a se rumeni frumos pe margini (atenție să nu se ardă însă).
6. Se lasă la răcit și se consumă în combo perfect alături de o cafea bună.
Abia după ce le-am făcut, m-am gândit că rețeta s-ar putea îmbunătăți cu unul sau chiar două shot-uri de espresso. Am păstrat ideea pentru data viitoare. Dacă încerci tu până atunci, dă-ne și nouă de veste cu un tag pe Instagram sau Facebook să vedem cum a fost experiența ta.
Coffeelicious este ghidul în care poți să descoperi cele mai cool locuri din orașul tău, tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți face o cafea bună și acasă, plus alte noutăți și curiozități din lumea cafelei. Săptămânal! În fiecare joi. Dimineața.
La fel ca o cafea bună. 😊
Dacă începi ziua cu o cafea și citești
îți recomand să-ți notezi deja și evenimentele la care merită să ajungi în zilele următoare! 😎📌 Evenimente
🗓️ 17 - 23 aprilie
🌿 Therme București | Herbarium Festival | orele 10:00 - 23:00
În perioada 17-23 aprilie 2023 se desfășoară prima ediție Herbarium Festival, unicul festival din România dedicat integral artei, culturii și științei folosirii plantelor medicinale din timpuri străvechi pentru sănătate, relaxare și energizare. Programul special include sute de ritualuri, infuzii și experiențe unice, iar dacă te întrebi care este legătura cu cafeaua îți spun doar că echipa din Italia 🇮🇹 are un ritual de aufguss 🛀, care se numește Caffe italiano, și în care simțurile tale vor fi învăluite de mirosul special al cafelei într-un program special de relaxare.
📍Therme București - Calea București, nr. 1K
🗓️ 21 aprilie
❤️ A46 Venue (București) | Dating talks cu Andrei Vulpescu si Alexandra Năstase | ora 19:00
Chimie, potrivire, conectare! Cât de mult contează sexul în relații? Deși avem aspirații de a explora planete îndepărtate, pare că ne este greu să explorăm un domeniu ce poate menține, sau distruge relațiile: sexul!
💵 Taxa de participare: 100 de lei (include un pahar de vin)
📍A46 Venue - Aleea Alexandru , nr. 46, București
❤️ AM. Social Space (București) | Poezie și muzică persană | ora 19:00
În solidaritate cu protestele din Iran, o poetă și doi muzicieni se întâlnesc pe 21 aprilie, de la ora 19:00, la AM. Social Space, pentru a sărbători poezia persană, pornind de la poeții sufiți, precum Rumi și Hafez, până la poezia contemporană, în special cea scrisă de femei (Forugh Farrokhzad, Ziba Karbassi, Mina Assadi, etc.).
Lecturile vor fi susținute de poeta Ligia Keșișian în română și engleză și acompaniate de muzicianul Radu Varga, la santur și chitară microtonală, și de artistul iranian Mohammad Hadi Mogoei, la tar și voce.
💵 Donație artiști: 50 lei
📍AM. Social Space - Str. Constantin Bosianu, nr. 21, București
💿 UZINA Coffee Câmpineanu - Seria Deconectat #239 | Marinov Vinyl Set | ora 19:00
Într-o eră în care internetul și conexiunile de bandă largă ne pun la dispoziție într-o secundă un ocean de muzică în format digital, Alexandru Marinov colecționează discuri de vinil.
Alexandru Marinov este, în esență, ceea ce numim un record selector. Plecând de la casete și CD-uri și ajungând la, ironia sorții, formatul de vinil, muzica face parte din viața lui Marinov încă de la începutul anilor 90.
💵 intrarea liberă
📍UZINA Coffee Câmpineanu – str. Ion Câmpineanu, nr. 3A, București
🗓️ 22 aprilie
💿 UZINA Coffee Amzei - Seria Deconectat #240 | Razvan B DJ Session Before Midnight | ora 20:00
Razvan B, dj session before midnight | party pop, dance, funk and soul
💵 intrarea liberă
📍UZINA Coffee Amzei – Piața Amzei, nr. 5, București
❤️ A46 Venue (București) | Dating talks cu Andrei Vulpescu si Alexandra Nastase | ora 19:00
Frica de intimitate, stima de sine scăzută, experiențele nefericite din întâlnirile, sau relațiile, anterioare, limbaje de iubire întortochiate... Toate acestea pot genera comportamente de auto-sabotare, care nu fac altceva decât să ne împiedice să ne angajăm în relații echilibrate și funcționale.
💵 Taxa de participare: 100 de lei (include un pahar de vin)
📍A46 Venue - Aleea Alexandru , nr. 46, București
🍹 Sloane Coffee Roastery (București) | Saturday evening at Sloane | orele 17:00 - 22:00
Ești așteptat la următoarea ediție a adunărilor de sâmbătă seara de pe Splaiul Independenței, nr. 287 cu alte trei cocktail-uri speciale.
📍Sloane Coffee Roastery - Splaiul Independenței, nr. 287, București
🗓️ 20 - 23 aprilie
📌 Următorul eveniment internațional interesant este The London Coffee Festival.
📍The Truman Brewery, Brick Lane, London, E1 6QR
🗓️ 27 aprilie
💿 UZINA Coffee Amzei - Seria Deconectat #243 | A Theory Of Harmony | ora 20:00
A Theory Of Harmony este o trupă nou formată, dar cu experiență în susținerea concertelor live, având-ui ca membri fondatori pe Matei Alexandru și Cătălin Sima.
Influentele de la acoustic blues și până la clasic ale acestui proiect inedit reușesc mereu să creeze o atmosferă de vis, perfecte pentru o experiență muzicală live de neuitat.
💵 50 lei - artist support
📍UZINA Coffee Amzei – Piața Amzei, nr. 5, București
❤️ AM. Social Space (București) | Expoziție de artă terapeutică | ora 19:00
Lili Oprea nu este un artist per se, este un om care a căutat să-și găsească un echilibru sufletesc prin artă. Lucrările ei sunt o explozie de culoare și tehnici care surprind tocmai acele implozii de sentimente ce vin o dată cu trauma. Arta ei vindecătoare se transformă acum în resurse terapeutice pentru copiii cu orice fel de (diz)abilitate.
Joi, 27 aprilie, ora 19:00, vom discuta cu Lili Oprea despre artă ca formă de terapie la evenimentul de închidere al expoziției ”Discuție liberă: Artă și traumă”, la AM. Social Space. Tot în cadrul evenimentului vei putea achiziționa tablourile preferate.
Toate fondurile strânse din vânzarea tablourilor se vor duce către construirea primei tabere incluzive din România. Poți vedea pe link-ul de mai jos catalogul cu tablouri și, dacă îți dorești să achiziționezi un tablou, te rugăm să scrii pe adresa vlad.lupes@helpautism.ro
Catalog tablouri: https://helpautism.ro/expozitiedearta-lilioprea
📍AM. Social Space - Str. Constantin Bosianu, nr. 21, București
🗓️ 12 - 14 mai
📌 Bucharest Coffee Festival se va desfășura în perioada 12 - 14 mai. Notează-ți data și stai cu ochii pe Coffeelicious: the weekly brewpentru alte informații despre acest eveniment.
📍Bucharest Coffee Festival - Str. George Constantinescu, nr. 4B, București
🤔 Tip Of The Week
Dacă și tu folosești acasă un espressor automat, iată 5 sfaturi care te vor ajuta să prepari o cafea mai bună.
🛠️ COFFEE JOBS BOARD
✔️ Butter Coffeshop (București) angajează barista.
✔️ Utopia Coffeebar (București) caută coleg.
✔️ Nomonym Coffee (București) angajează barista.
✔️ Sloane Coffee Roastery (București) angajează barista.
✔️ Ceramic Cafe (București) caută coleg part time.
📰 De citit / văzut / făcut la o cafea
🇦🇹 Travelingmag.ro: 11 tipuri de cafea pe care le poți savura la Viena
🫘 Federacion de cafeteros: Federația Națională a Cultivatorilor de Cafea din Columbia (FNC) anunță că producția anuală de cafea a scăzut cu 13% în ultimele 12 luni.
➡️ Communicafe: Exporturile de cafea din Brazilia au scăzut cu 23% în primul trimestru al anului 2023
☕ Studiu: Consumul de cafea poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
🫘 Perfect Daily Grind: Un studiu a descoperit care sunt compușii care dau notele fructate cafelelor în perioada de procesare
🚗 DCN: În Statele Unite au apărut primele cafenele complet automate în sistem drive through
🧡 Sprudge: Povestea senzorială a culorii în cafea
♻️ PRN: Producătorul de mobilă Kartell a creat pentru illy o serie de scaune din materiale reciclate din capsule cu cafea Iperespresso
🍫 Știrile PRO TV: Ciocolata artizanală, un concept care prinde contur și în România. Ce înseamnă ”bean to bar”?
☕ DCN: Obicei sau nevoie? Un nou studiu examinează de ce oamenii beau cafea
💻 Iată și o serie de newslettere pe care îți recomandăm să le citești la cafea: Patru Pereți, Meșteri în Mașini 🚗,
📌 Am fost acolo și ne-a plăcut: Sloane Coffee Roastery (București - Splaiul Independenței)
Am fost de multe ori să-mi beau cafeaua pe Victoriei la Sloane Coffee, iar zilele trecute am ajuns și la cafeneaua deschisă la finalul anului trecut pe Splaiul Independenței, la numărul 287.
În primul rând mi-a atras atenția clădirea de birouri la parterul căreia se află cafeneaua. Dacă o scoți complet din context ai impresia că ești undeva în Londra și asta mi-a plăcut mult. Mi se pare că un coffee shop se integrează perfect acolo, iar curtea din față este locul ideal unde să stai la o cafea. Partea bună este că se lucrează și la o terasă care va fi funcțională în această vară, așa că iată încă un motiv să pui acest loc pe lista celor în care trebuie să ajungi.
Interiorul este amenajat complet în schema de culori și spiritul brandului, iar de asta s-au ocupat cei de Coplanar Studio, aceeași echipă care a imaginat și designul cafenelei din Calea Victoriei.
Este un spațiu care te duce cu gândul la un concept store pentru că aici sunt scoase perfect în evidență toate cafelele din gamă, ca într-un showroom, există și un spațiu special conceput pentru evenimente, degustări de cafea și alte workshop-uri, iar undeva în spate este și prăjitoria, dar care, din păcate, nu este vizibilă din interiorul cafenelei.
Am savurat un espresso și un cappuccino preparate din boabele Brazil Água Limpa 🇧🇷, dar partea cea mai tare este că aici poți să alegi orice cafea din gama celor de la Sloane Coffee Roastery și barista ți-o va prepara așa cum dorești. Desigur, poți alege și diverse “comfort bites” (cum le spun cei de la Sloane) care merg perfect la cafea. Și neapărat să încerci un Whoopie (un fel de fursecuri din aluat fraged cu scorțișoară umplute cu cremă de brânză, mascarpone și ganache de ciocolată belgiană albă).
Noua cafenea este într-o zonă interesantă și cu siguranță merită să te oprești la o cafea și, poate, să-ți aduci aminte de anii studenției sau doar să te bucuri de toate aromele speciale din ceașcă.
🏪 Luni: 08:00 - 19:00; marți – joi: 08:00 – 21:00; vineri - sâmbătă: 08:00 - 22:00; duminică: 08:00 - 21:00
💵 Espresso - 10 lei, Manual brew - 16 lei, Cappuccino - 13 lei, Flat white – 15 lei, Latte - 14 lei, Cortado - 12 lei, Special dose - 2 / 4 / 6 lei, Cold brew - 18 lei, Coffeematics - 18 lei, Espresso Martini – 39 lei, lapte vegetal - 2 lei
🫘 Sloane Coffee Brazil Água Limpa 🇧🇷
📠 San Remo
📱Facebook / Instagram
🕸️ Sloane Coffee Roastery
📍Sloane Coffee Roastery - Splaiul Independenței, nr. 287, București
📎 Locuri de pus pe lista celor în care trebuie să ajungi
✳️ THOCAfé (București)
📍Bd. Lascăr Catargiu, nr. 27, București
✳️ Pepper's Coffee (București)
📍Bd. Iuliu Maniu, nr. 55, București
✳️ Mingle Coffee Shop (București)
📍Str. General Eremia Grigorescu, nr. 5, București
✳️ Croitoria de cafea (Brașov)
📍 Str. Iuliu Maniu, nr. 17, Brașov
✳️ Bean to Cup (București)
📍Bd. Lacul Tei, nr. 69, București
🫶 Fă și tu parte din echipă
Ai un coffee shop, ai deschis unul nou, lucrezi în domeniul cafelei, ești om de comunicare, blogger, jurnalist sau pur și simplu îți place să bei o cafea bună și ai o informație pe care vrei să o includem în newsletter, atunci trimite-ne un mail. Și ne-ar ajuta mult, mult și un share dacă ți-a plăcut ce ai găsit aici. 😍❤️🙏
➡️ Indiferent dacă ai nevoie de capsule cu cafea sau de cafea de specialitate, pe COFFEElicious.ro sigur găsești o cafea pe gustul tău! ☕
Mulțumesc frumos pentru mențiune! 🥹
Mulțumesc tare mult de shout out! Sper să fie cu inspirație lângă o cafea bună <3