Preț de-o cafea cu Albert & Răzvan de la Fragilistic
Saluti! Emi aici, gazda ta de data asta. Iubesc oamenii cu povești, călătoriile în care mă redescopăr, filmele și cărțile care „își merită banii” și umorul salvator. A, și ar mai fi ceva. Specialty co
Saluti! Emi aici, gazda ta de data asta. Iubesc oamenii cu povești, călătoriile în care mă redescopăr, filmele și cărțile care „își merită banii” și umorul salvator. A, și ar mai fi ceva. Specialty coffee, da, da! Și ne-am adunat astăzi aici tocmai pentru cafeluța noastră cea de toate zilele și pentru cei care fac scamatorii cu ea.
Cafeaua nu se bea niciodată singur
Cafeaua e ca un magnet care aduce oamenii împreună mai presus de orice. Oameni diferiți sau din același aluat. E energizarea dinainte de prima oră de liceu, primul curs de la facultate sau de încă o zi la birou. Nu le-am enumerat pe toate întâmplător, ci pentru că am auzit o chestie tare drăguță într-o dimineață: „Cafeaua nu se bea niciodată singur”. Asta spunea un domn în timp ce achita cafeaua lui și a unor liceeni care au comandat înainte, dar care nu apucaseră să plătească. Mai rar așa binețe de la prima oră, când încruntările, claxoanele și bâțâitul din picior a nerăbdare sunt nelipsite din fiecare sector.
Cafeaua mai e și corespondentul dimineților de weekend, când au loc întâlnirile de tip gossip pentru săptămâna pe cale să se încheie. Dar asta e de când lumea și pământul. Doar că înainte nu se numeau așa. Erau vizitele la vecina, iar cafeluța era musai savurată din ceșcuțele de la serviciu și la măsuța din sufragerie.
Unde e Târgoviștea? Acolo unde e și Fragilistic Coffee Shop ;) Curând și de la fața locului
Nu știu alții cum sunt, dar mie când îmi e lehamite să mă mai lupt cu morile de vânt, îmi găsesc liniștea în orașele mai mici. Iar pentru că despre cafenelele din București se scrie deja destul de frumos și cuprinzător, dar și pentru că nu am testat suficient de multe încât să îmi dau cu părerea, te duc cu gândul, dar la sigur, în cea mai cool cafenea din Târgoviște, tot capitală și ea la un moment dat. Alta moare și-așa cafenea n-are. 😏 Curtea de Argeș, Câmpulung Muscel 😁
Care mai e treaba și pe la Târgoviște? Vă spun eu! Au băgat #supercalifragilisticexpialidocious coffee. Din 2018. Pe deasupra mai e și specialty. Zic de la Fragilistic sau „o cafenea ca o metaforă”, cum îmi mai place mie să spun. O titulatură care i se potrivește mănușă pentru că este o cafenea care găzduiește și o librărie iscusită. De fapt, librăria i-a făcut un locșor lângă ea. Ce să mai, băieți mari, au sărbătorit deja 5 primăveri.
Ce-ar spune geniile sau marii clasici în apărarea lor dacă ar afla de Fragilistic? Cel mai probabil că au avut și ei Junimea la Iași, dar pentru mine nu e un argument suficient de convingător.
De ce Fragilistic?
Față de cum mergeau lucrurile „pe vremea mea”, acum mai bine de 10 ani când eram la liceu, acum Târgoviștea chiar are potențial. Yes, I am that old. Sau poate memoria îmi joacă puțin feste. Revenind, prima dată am ajuns în primăvară, într-o sâmbătă la spartul târgului, când librăria încă era deschisă, dar cafeneaua nu.
Chiar și așa, tot am primit un cold brew. Am mai fost de două ori în plină vară, iar de fiecare dată am fost la fel de plăcut surprinsă. N-am fost în vizită de lucru, dar am avut noroc și am prins niște barista demni de amintit. Sunt din poveste și ei.
Preț de-o cafea cu Albert & Răzvan
Nu o să fie un interviu ușor de dus, vă spun din start că nu știu să citesc în cafea, dar nici să fac desene precum Albert sau Răzvan. Nu fac pronosticuri cu viețile oamenilor, n-am stofă de artist, așa că mi-am pus în căști „Noha - Tu cafe” și la limita dintre oracol și întrebări capcană, am pasat reportofonul, rând pe rând, către băieți și … să vedem ce-a ieșit! Promit că durează cât o pauză de-o cafea. Poftă bună!
Pornind de la principiul că bucătării nu mai gătesc și acasă, este adevărat că un barista nu mai e barista și în timpul liber? Adică, după un after party mai sunteți responsabili cu pregătirea cafelei pentru toată gașca sau atunci sunt singurele momente când vă luați revanșa?
Albert: În timpul liber aleg să-mi răsfăț prietenii și familia preparând eu cafeaua.
Răzvan: Depinde de context, dacă după o petrecere se rămâne la mine, atunci eu o să prepar cafelele pentru toată lumea, însă dacă sunt în deplasare, de obicei este un espressor automat sau un ibrik și o să mă las servit în cazul acesta.
Dar totuși, de ce barista și nu chef?
A: Ca barista am o interacțiune directă cu oaspeții, punând accent pe prepararea cafelei.
R: Cred că are legătură cu felul de a fi al fiecăruia. La mine a venit natural, am lucrat în spatele barului ca barman și mi-a fost ușor să fac pasul către barista.
Știm cu toții, foarte neașteptat - ce model vi se pare cel mai ușor de desenat în cafea? 😁
A: Inimă.
R: Inimă.
Dar cel mai complicat?
A: Cel mai complicat model pe care l-am încercat în cafea este un dinozaur, nestăpânindu-l încă. A rămas o provocare pentru mine!
R: Pentru mine cele mai complicate sunt cele desenate cu pen-ul, dar trebuie să recunosc că în zona de latte art nu sunt la fel de avansat precum colegul meu care este s-a clasat pe locul 3 în Finala Națională de Latte Art a României.
Cum ați sărbătorit pe 1 Octombrie, de Ziua Internațională a Cafelei?
A: Am avut parte de o zi relaxantă acasă, în timp ce colegii mei erau la coffee shop. 😂
R: Am preparat cafele oaspeților și i-am încântat cu cele mai bune origini de cafea pe care le avem în coffee shop.
Numărul record de cafele și ziua în care s-a întâmplat e de pus în calendar. Le-ați omis sau le-ați bifat?
A: La începutul lunii august am participat la un eveniment unde am preparat în jur de 350 de cafele, stabilind astfel un nou record personal.
R: Le-am omis, de obicei când se întamplă un nou record sunt destul de epuizat și atenția mea este pe pregătirea barului pentru a doua zi.
Care este a doua cafenea preferată, după Fragilistic, de la noi sau de pe unde ați mai acostat voi în țările calde?
A: Băieții de la Steam Coffee Shop, din punctul meu de vedere au o mare contribuție la evoluția cafelei de specialitate în România.
R: Origo București.
Unii oameni au niște plăceri mai... exotice - cum sunt ananasul pe pizza sau zahărul în cafea. 😂 Voi ce ați mixat și acum regretați?
A: Long black cu lapte rece - ȘOC TERMIC!!
R: Long black decof., cu lapte rece peste.
Prima comandă nu se uită niciodat’... pentru că nu iese din prima! Mai țineți minte câte duble ați dat?
A: Cel puțin de două ori.
R: Minim două.
Voi, cei de la Fragilistic spuneți așa: Good coffee is not an accident. Care este asul din mânecă al unui barista versus cel mai inteligent espressor pe care îl programezi dintr-un singur click pe telefon, iar el îți pregătește cafeaua dis-de-dimineață, înainte ca tu să ieși măcar din dormitor?
A: Asul din mânecă al unui barista față de un espressor constă în interacțiune și creativitate.
R: Energia pe care o transmite un barista.
Și chiar ultima întrebare, dar poate și cea mai așteptată. Aveți misiunea să puneți zâmbetul pe buze cu zeci de cafele pe zi, dar pentru voi care este cafeaua care vă animă toată ziua?
A: Cafeaua pe care o pot bea alături de cineva drag. Atmosfera și compania fac din acea cafea o experiență specială pentru mine. Merg pe espresso.
R: Cafeaua pe care o beau după un număr mare de produse preparate. Un espresso cinstit.
De gustibus et coloribus non est disputandum
Că e espresso, cortado, cappuccino, flat white, latte, cafe mocha, iced sau hot, o cafea bună îți merge la casa sufletului.
Și… cum nu știi niciodată cum te apucă dorul de istorie și cum toate drumurile te duc în Prima Cetate de Scaun a Țării Românești, ține minte să faci un popas și la Fragilistic. ☕ După ce mergi, poți să-mi mulțumești și doar în gând😏
Uitați-vă bine la ea, așa arată o cafenea în care se și citea. Să rămână aici de dragul vremurilor în care oamenii citeau de pe hârtie, și nu doar de pe kindle. Sau asta e doar o mică mare părere din ce-am mai văzut că ne paște. Numa’ bine, rău la nime!