Your weekly coffee brew - (17 - 24 octombrie)
Agenda evenimentelor cool, locuri unde să bei o cafea bună, o călătorie până în Suedia pentru o cafea cu brânză și un espresso cu apă din Laguna Venețiană. Adică ai în inbox The Weekly Brew...
Hello, hello
Nu a venit încă iarna, dar nu strică să fim pregătiți. Așa că dăm o fugă până în Suedia să vedem cum beau oamenii de acolo cafeaua. O să ai nevoie și de niște brânză pentru asta, dar, cine știe, poate chiar o să-ți placă.
Vrem să ajungem și până la Veneția ca să degustăm un espresso preparat cu apă chiar din Laguna Venețiană și mai avem și o rețetă de prăjitură cu cafea, care merge perfect la, evident, cafea 🙈.
Mai sunt și recomandările de alte locuri cool unde poți să bei o cafea bună, plus câteva evenimente pe care ar fi păcat să le ratezi.
Iar dacă ai chef să faci planuri pentru de vacanță și ai nevoie de câteva idei te poți abona și la newsletterul 24 de ore în... unde îți spun ce poți să faci 24 de ore în poate noua ta destinație favorită.
La fel ca The Weekly Brew și acest newsletter se savurează obligatoriu la o cafea… 🤗
📌 N-am fost acolo încă, dar mi-a plăcut ideea: Canal Café în Veneția
Sunt multe locuri în Veneția unde poți să bei o cafea, dar doar la Canal Café poți să bei un espresso preparat cu apă din lagună. Probabil cel mai bun espresso din Italia, sau?
Cu siguranță, Caffè Florian este cea mai cunoscută cafenea din Veneția și locul unde trebuie să bei neapărat o cafea dacă ai ajuns aici. Deschisă în 1720, Caffè Florian este cea mai veche cafenea din Piața San Marco și, foarte probabil, cea mai veche din Europa.

Mă rog, aici intră în discuție și cei de la Zum Arabischen Coffe Baum din Leipzig care spun că au deschis cafeneaua din 1711, sau cei de la Café Procope din Paris care spun că ar fi servit prima cafea încă din 1686. Și mai sunt unele surse care vorbesc de Kafana, o cafenea din Belgrad deschisă în 1522 ca fiind prima din Europa.
Le-am punctat doar ca să știi unde să-ți bei cafeaua dacă ajungi prin zonă și acum să ne întoarcem în Veneția. Da, sunt multe locuri aici unde poți să-ți bei cafeaua așa cum o fac localnicii, dar doar la Canal Café, în cadrul Biennale Architettura 2025, chiar poți să bei un espresso cu „gust de Veneția”.
Ce este Canal Café?
Canal Café este un proiect special, între cafenea și laborator, dezvoltat de biroul american de arhitectură Diller Scofidio + Renfro. Practic, se extrage apă din laguna Arsenale care este trecută apoi printr-un un sistem hibrid de purificare, după care un barista îți prepară un espresso cu „gust de Veneția”. Prețul: 1,20 euro!
A 19-a ediție a Expoziției Internațională de Arhitectură de la Veneția va fi deschisă publicului până duminică, 23 noiembrie 2025, la Giardini, Arsenale și în diverse alte locații din oraș, așa că trebuie să te grăbești puțin dacă vrei să bei o cafea la Canal Café.
Cum funcționează
Totul se întâmplă chiar acolo și în timp ce îți bei cafeaua la Canal Café chiar poți vedea procesul de filtrare al apei.
Apa din lagună este extrasă printr-o țeavă transparentă și este ghidată printr-un sistem de biofiltrare care îndepărtează nămolul și toxinele. Apa este împărțită apoi în două fluxuri interdependente: unul trece printr-un bioreactor cu membrană, un „micro-wetland” în care plantele halofite tolerante la sare facilitează purificarea, dar rețin mineralele; celălalt este supus filtrării artificiale, osmozei inverse și dezinfecției UV pentru a produce apă distilată.
Apoi fluxurile de apă sunt combinate, încălzite și împinse sub presiune prin cafeaua măcinată pentru a produce un espresso. Sistemul este monitorizat și testat continuu pentru a fi sigur că apa este potabilă, înainte de a fi folosită pentru prepararea cafelei.
Ce cafea se folosește la Canal Café
Fiecare espresso este preparat cu un blend special de cafea, originea boabelor, dar și modalitatea de prăjire fiind calibrate în funcție de conținutul de minerale al apei, rezultat în urma purificării.
Lavazza este partener oficial Biennale Architettura 2025 și a creat acest blend special pentru eveniment. În plus, Lavazza a inclus în gama de cafele „Tales of Italy” și blendul Canal Grande – Venezia, cu note de ciocolată și migdale.
Cine sunt Diller Scofidio + Renfro (DS+R)
Diller Scofidio + Renfro (DS+R) este un studio de arhitectură din New York, fondat în 1981 de Elizabeth Diller și Ricardo Scofidio; parteneri: Charles Renfro (din 2004) și Benjamin Gilmartin (din 2015). Proiecte-cheie: High Line, Alice Tully Hall/Lincoln Center, The Broad (LA), The Shed și extinderea MoMA. În 1999, biroul a primit MacArthur Fellowship; în 2025, iar instalația Canal Café a câștigat Leul de Aur la Biennale Architettura 2025.
📎 Locuri cu cafea bună de pus pe lista celor în care trebuie neapărat să ajungi
Aici îți recomand câteva cafenele cool din București (câte una pentru fiecare zi a săptămânii) unde trebuie neapărat să ajungi pentru o cafea bună, ceva dulce și pentru atmosfera super cool.
✳️ Coffee District (București)
📍Calea Plevnei, nr. 84, București
✳️ Room4 Coffee Yard (București)
📍Str. General David Praporgescu, nr. 4, București
✳️ Wildwood Coffee & Cocktail Bar (București)
📍Șos. Nicolae Titulescu, nr. 95-103, București
✳️ Mayfair 39 (București)
📍Calea Victoriei, nr. 39, București
✳️ Hidden Sips Coffee shop (București)
📍Str. Amiral Constantin Bălescu, nr. 16, București
✳️ Zarii Specialty Coffee (București)
📍Str. Zării, nr. 14, București
✳️ Orgolio Coffee Shop (București)
📍 Str. Doctor Carol Davila, nr. 98, București
Dacă ai primit un forward cu acest newsletter, Coffeelicious este ghidul în care poți să descoperi cele mai cool locuri din orașul tău, tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți face o cafea bună și acasă, plus alte noutăți și curiozități din lumea cafelei. În fiecare săptămână. Dimineața. La fel ca o cafea bună. 😊
📌 Evenimente
Dacă începi ziua cu o cafea și citești
îți recomand să-ți notezi deja și evenimentele la care merită să ajungi în perioada aceasta! 😎🗓️ 18 octombrie
🥂 Cezar Specialty Coffee&Wine (București) | Wine Tasting | ora 10:00
Ne vedem la o nouă seară de degustare. De data asta, deschidem sticle de la Cramele Recaș – etichete cunoscute, prietenoase, numai bune pentru o seară relaxată. Ca de obicei, vom avea și pairing culinar gândit să pună în valoare fiecare pahar. (Revenim în curând cu meniul complet.)
💵 Preț: 150 lei / persoană
⚠️ Locuri limitate – rezervările se fac cu avans, direct la cafenea sau la 0726 173 581.
📍Prelungirea Ghencea, nr. 59a, București
🗓️ 18 - 19 octombrie
🎃 Mezanin Market - Palatul Universul (București) | Pumpkin & Spice | orele 10:00 - 18:00
O ediție cozy, cu arome de cafea bună de la Beans&Dots și vibe prietenos, perfectă pentru întâlniri cu prieteni! Vei găsi bijuterii delicate, piese vestimentare pentru zilele reci, ceramică, lumânări parfumate, cărți pentru cei mici, produse de îngrijire, dulciuri și accesorii care aduc bucurie. Fiecare brand spune o poveste, iar toamna asta te invităm să o descoperi.
🦮 Pet & Kid friendly 🎁
💵 intrare gratuită
📍Palatul Universul – Str. Ion Brezoianu, nr. 23-25, Corp B, București
🗓️ 19 octombrie
☕️ Habitat Brașov | Cafeaua prin simțuri - o experiență senzorială |între orele 11:00 - 14:00
Hai alături de noi pentru o experiență unică: Cafeaua Prin Simțuri - un workshop dedicat iubitorilor de cafea, un concept unic în țară, care se bucură de o popularitate foarte mare în rândul pasionaților.
💵 185 de lei
📍 Str. Prundului, nr. 57, Brașov
🇮🇹 Tzero Cofee (Piatra Neamț) | Duminică Italiană la Tzero | între orele 11:00 - 16:00
Te invităm la o zi dedicată gusturilor și atmosferei din Italia — un open buffet cu gustări italiene autentice, vin alb, cafea bună și muzică ce te poartă direct pe străzile Romei.
💵 Preț: 65 lei / persoană (băuturile se achită separat)
📍 Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 3, Piatra Neamț
🗓️ 31 octombrie
👻 7 Glinka Café | Halloween Party | ora 18:00
Pregătește-te pentru cea mai înfricoșător de distractivă seară a anului! Pe 31 octombrie, 7 Glinka Cafe se transformă într-un tărâm al umbrelor, al muzicii bune și al distracției fără limite. Vino cu prietenii tăi costumați și intră în atmosfera de Halloween, cu decoruri tematice, lumini misterioase, băuturi magice și surprize de speriat (de bune)! 🍹💀
📍Str. Glinka Mihail Ivanovici, nr. 7, București
Ai o cafenea și organizezi diverse evenimente la tine în shop? Dă-ne de veste și promovăm și noi asta! 🤗
SAVE THE DATE
🗓️ 14 - 16 noiembrie
📌 Iași Coffee Festival 2025
Te invităm să descoperi universul cafelei între 14 – 16 noiembrie, la Palatul Culturii din Iași! Trei zile pline de arome, competiții naționale de barista, workshopuri și experiențe unice pentru iubitorii de cafea.
☕ Nu rata:
●Roasting Championship
● Cup Tastitng Championship
● Latte art Championship
📍 Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1, Iași
☕ Barista at 🏠 home: Kaffeost 🇫🇮 🇸🇪
Știm deja că îți place cafeaua (pentru că altfel nu ajungea acest newsletter la tine) și dacă ești la fel ca noi atunci, clar, și ție îți place să încerci lucruri. Așa că hai să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea și să savurăm în această săptămână o cafea cu brânză 🧀
Scandinavii adoră să-și petreacă serile lungi de iarnă în saună sau într-o cadă cu apă fierbinte, contemplând lacurile înghețate și aurora boreală. Asta nu ar fi ceva neobișnuit, dar să bea cafea cu brânză?!?!
Băutura asta are un nume, kaffeost, și nu știu dacă e bună sau nu, dar promit că la prima vizită în Suedia sau Finlanda o să beau și așa ceva. Deci, nu vorbim dacă e bună sau nu combinația, pentru că încă nu am gustat-o, dar nu strică să știm ceva mai multe despre kaffeost, nu-i așa?
Pentru prepararea kaffeost se folosește un singur tip de brânză și anume Juustoleipä sau Leipäjuusto (asta în funcție de regiunea din Finlanda în care stai). Da, știu, sună ca și când ți-ai cumpăra ceva pentru casă de la Ikea, dar nu. Cu toate că o să verific dacă nu cumva au așa ceva în magazinul lor gourmet din interior.
Este o brânză preparată inițial din lapte de ren 🫎, dar acum se produce din lapte de vacă sau de capră. În timpul procesului de preparare, brânza este „prăjită”, iar asta ajută la conservarea acesteia ulterior. Corespondența mai cunoscută pentru noi ar fi halloumi, care este, la fel, o brânză semi-dură, doar că aroma brânzei finlandeze nu este atât de intensă.
Deci, dacă vrei să testezi acasă un kaffeost să știi că nu iese dacă folosești brânză telemea de la sibieni.
Puțină istorie nu strică
În țările nordice se vorbește de kaffeost încă de pe la jumătatea anilor 1700 în strânsă legătură cu populația Saami. Laponii locuiesc în regiuni din nordul Suediei, Finlandei, Norvegiei și Rusiei fiind în prezent singurul popor indigen din Europa fără o țară, numărul acestora fiind apreciat la aproximativ 70.000 – 80.000.
Cafeaua era din ce în ce mai populară în Suedia în acea perioadă, iar populația Saami a adoptat-o rapid. Pentru că în zonele în care locuiau era dificil să producă pâine, aceștia foloseau brânza Leipäjuusto și pe post de pâine. De aici și combinația cu cafea.
Preparatul cafelei era o treabă a bărbaților care petreceau ore întregi să prăjească boabele verzi care erau apoi fierte întregi. Ulterior, aceștia au început să râșnească manual boabele pentru a prepara o băutură cu un gust și mai intens, pe care apoi o filtrau printr-un material textil pentru a îndepărta zațul.
Cum se prepară
Pentru a face Kaffeost se taie brânza cubulețe și se pune în cană. Se toarnă apoi cafeaua încet până când se acoperă complet brânza. Pentru a prepara această băutură se folosește cafea fierbinte, preparată la filtru sau la french press.
Cafeaua fierbinte va înmuia brânza, dar fără să o topească, iar aromele acesteia se vor combina perfect cu cafeaua.
Localnicii spun că pentru o aromă și mai pronunțată este recomandat să preîncălzești puțin și brânza la cuptorul cu microunde. Este o băutură care se bea fără zahăr.
Dacă încerci și tu așa ceva acasă, dă-ne și nouă de veste cu un tag pe Instagram sau Facebook să vedem cum a fost experiența ta.
🤔 Tip Of The Week
10 sfaturi esențiale pentru proiectarea barului de cafea în cafeneaua ta de specialitate.
➡️ Descoperă cafea de specialitate de la 15 prăjitorii de top pe COFFEElicious.ro! Plătești o singură dată taxa de transport, indiferent de la câte prăjitorii comanzi cafea ☕, iar la o comandă mai mare de 180 de lei transportul este gratuit 🛵.
📰 De citit / văzut / făcut la o cafea
☕✨După experiența Slow Coffee Festival,
a revenit cu impresii si recomandari de apa si cafea.💸 PDG: Cine cumpără o ceașcă de cafea care costă 680 de dolari?
🫨 Daily Coffee News: ȘOC! Specialiștii britanici au descoperit că starea ta de spirit este mult mai bună după ce bei cafea dimineața
🛎️ PDG: Cafeaua de specialitate a contribuit la creșterea standardelor în industria ospitalității
🧐 World Coffee Portal: Revine în trend cafeaua solubilă?
🍵 PDG: A devenit matcha noul espresso în cafenelele de specialitate?
🎙️ 5th Wave: Podcast cu Teodora Pitis de la Sloane Coffee
🥶 Perfect Daily Grind: Încă se mai congelează cafeaua?
⚽ World Coffee Portal: Starbucks a deschis o cafenea în interiorul stadionului echipei de fotbal Real Madrid
🪢 Tribuna Sibiu: NOD-ul care leagă oameni: cum s-a născut o comunitate în Piața Aurarilor din aroma cafelei de specialitate
🫘Coffee Inteligence: Ce se întâmplă cu cafeaua decaf?
💻 Dacă-ți place să bei cafeaua acasă, atunci trebuie să citești și
🏡, iar dacă o preferi "to go" atunci abonează-te și la 🚗. Pentru experiențe culinare citește 🍲, iar dacă vrei să fii la curent cu ce mai e nou în media și pe internet citește și 📱! Mai citim la o cafea , , , , , , și …📌 Coffee Shop News
Ai găsești ce mai e nou și ce se mai întămplă în coffee shop-ul tău preferat.
🗳️ MABO Coffee Roasters sunt din nou în cursa pentru titlul de „Cea mai bună prăjitorie de cafea de specialitate din Europa”! Votează-i și tu!
🎂 Nomonym Coffee (București) a împlinit 5 ani și a sărbătorit împreună cu Coffeebreaks.ro
🆒 Ampm.fabric are un program nou toamna aceasta
🎂 Amazoniq specialty coffee (București) a împlinit 3 ani
🥐 Contrast Hub (Brașov) se laudă cu cel mai mare corn din România
🎂 SAHAR Coffee & Social Space (București) a împlinit 1 an
☕ Cofeels (Cluj) a lansat un kit de degustare cu 5 pachete de cafea x 200 g
👐 Wildwood Coffee & Cocktail Bar (București) se redeschide în acest weekend
🎂 Social Neighbours (București) a împlinit un an
Dacă ai un coffee shop și pregătești lucruri cool de care vrei să afle cât mai multă lume trimite-ne un mail și povestim și noi mai departe.
🛠️ COFFEE JOBS BOARD
✔️ Mezin Coffeeshop (București) caută barista.
✔️ Vice Cream (Cluj) caută colegi noi.
✔️ 13 - Cafenea cu Poezie (București) caută barista.
✔️ Kohi Coffee (București) angajează barista.
✔️ The Sip - coffee and more (Oradea) angajează barista.
✔️ IKAI (București) angajează barista.
✔️ BREW coffee & stories (Timișoara) angajează barista cu experiență.
✔️ Nine Bar Coffee Shop (București) angajează barista cu experiență.
Ai o cafenea și cauți un barista bun? Ești barista și cauți un coffee shop unde să prepari cafea în fiecare zi? Trimite-ne un mail și publicăm anunțul tău aici. Gratuit, desigur! 🤗
🍰 Rețetă de prăjitură clasică cu cafea
Continuăm cu seria de rețete și pentru această săptămână am ales să prepar o prăjitură clasică, cu cafea. Iar dacă vrei să te joci puțin cu aromele și gusturile, poți folosi și cafea cu aromă de caramel ciocolată sau vanilie.
Ingrediente pentru blat:
● 3 linguri cafea
● 200g făină
● 2½ lingurițe praf de copt
● 220g zahăr brun
● 220g margarină sau unt (la temperatura camerei)
● 4 ouă
● 2 linguri lapte
● ⅛ linguriță sare
Ingrediente pentru cremă:
● 200g unt (la temperatura camerei)
● 400g zahăr pudră
● ¼ linguriță esență de vanilie
● 8 linguri cafea
● 4 linguri apă fierbinte
● puțin lapte
● căpșuni sau fulgi de ciocolată pentru decor
Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. Unge două tăvi rotunde, cu un diametru de 20 de centimetri, cu unt sau tapetează-le cu hârtie de copt.
2. Adăugă ingredientele pentru blat într-un bol mare și amestecă-le, cu un mixer sau cu mâna, până când se amestecă bine toate ingredientele și se topește zahărul. Împarte aluatul în două și pune-l în cele două tăvi. Coace-l timp de 30-35 de minute.
3. După ce sunt gata, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească în formele lor timp de aproximativ 10 minute. Apoi scoate-le și pune-le pe un grătar pentru a se răci complet.
4. Pentru a prepara crema, amestecă apa fierbinte cu cafeaua și pune totul la răcit.
5. Amestecă într-un alt bol, untul și esența de vanilie. Adaugă apoi și zahărul pudră și amestecă încet până când crema se face foarte fină, după care adaugă gradual și amestecul de cafea și apă.
6. Întinde crema de unt și cafea pe blat și pune-l la rece timp de o oră. Folosește căpșuni proaspete sau fulgi de ciocolată pentru decor.
7. Savurează la o cafea.
📌 Roasters Village
În curând, aici îți spunem, săptămânal, cine și ce cafele mai prăjește. Desigur, unele dintre ele, vor fi disponibile și pe Coffeelicious.ro.
Dacă ai o prăjitorie și prăjești cafea din aia bună, trimite-ne un mail și povestim și noi mai departe.
🫶 Fă și tu parte din echipă
Ai un coffee shop, ai deschis unul nou, lucrezi în domeniul cafelei, ești om de comunicare, blogger, jurnalist sau pur și simplu îți place să bei o cafea bună și ai o informație pe care vrei să o includem în newsletter, atunci trimite-ne un mail. Și ne-ar ajuta mult, mult și un share dacă ți-a plăcut ce ai găsit aici. 😍❤️🙏
➡️ Indiferent dacă ai nevoie de capsule cu cafea sau de cafea de specialitate, pe COFFEElicious.ro sigur găsești o cafea pe gustul tău! ☕