#19 Your weekly coffee brew - (21 - 28 iulie 2023)
Ne răcorim cu un shakerato, savurăm o înghețată cu cafea, am găsit locuri cool unde să bei o cafea bună și avem agenda cu evenimente la care trebuie să ajungi. Adică, your weekly coffee brew...
Bună dimineața
În călătoria noastră în lumea cafelei ajungem în Italia pentru un shakerato, o băutură răcoritoare care merge perfect în aceste zile. Avem și o rețetă de înghețată cu cafea, dar și recomandările de locuri cool unde poți să bei o cafea de specialitate și câteva evenimente pe care ar fi păcat să le ratezi.
☕ Barista at 🏠 home: Shakerato 🇮🇹
Știm deja că îți place cafeaua (pentru că altfel nu ajungea acest newsletter la tine în fiecare joi) și dacă ești la fel ca noi atunci, clar, și ție îți place să încerci lucruri. Hai să facem împreună înconjurul lumii cu o ceașcă de cafea și să savurăm în această săptămână un shakerato, o cafea ca o vacanță în Italia. 🤌
Vara este sezonul perfect pentru o cafea cu gheață și fiecare țară are propria variantă pentru așa ceva. Italienii “pierd vremea” la un espresso pe tot parcursul anului, dar în perioada verii se răcoresc și ei cu un espresso cu gheață. De fapt, un shakerato. Adică un espresso cu gheață. Stai că am mai scris asta o dată.
Evident că italienii trebuiau să-și pună cumva amprenta și pe un simplu espresso cu gheață. I-au zis shakerato pentru că se amestecă un espresso, cu zahărul și cu gheața într-un shaker și se servește într-un pahar de Martini.
Puțină istorie nu strică
Într-adevăr, puțină istorie nu strică, dar în cazul acestei băuturi nu există date foarte clare despre cine și cum a preparat-o pentru prima oară. Știm că în zona Salento exista încă de la începutul anilor 1700 obiceiul de a consuma cafea cu gheață, în urma influențelor venite din Portugalia, dar despre shakerato nu există informații de care chiar să ții cont. Cu toate că în orice cafenea din Italia intri, barmanul sau barista de acolo îți vor spune că în acel oraș s-a inventat această băutură. Așa că, cel mai bine, nu pune multe întrebări și savureaz-o ca atare.
Ce este de fapt un shakerato
Shakerato este un espresso cu gheață preparat într-un shaker. De aici și numele, evident. Italienii nu vor să vadă prea multă gheață într-una din băuturile lor preferate, așa că în shaker espresso-ul este răcit, iar în pahar, neapărat unul de Martini, vei avea o băutură aromată, dulce, cremoasă și cu un strat consistent de spumă, perfectă pentru o zi de vară, așa cum sunt cele din această perioadă.
Cum se prepară
Shakerato se face foarte ușor acasă, dar pentru a obține un rezultat perfect ai nevoie de un shaker. Pune cuburile de gheață în shaker, adaugă unul sau două espresso, siropul de zahăr și mixează bine.
Ai grijă să pui suficientă gheață pentru că ideea este de a răci cafeaua prin contactul cu gheața și nu prin topirea acesteia în cafea pentru că astfel se diluează totul.
În diverse locuri din Italia se folosește zahăr tos, dar îți recomand să folosești sirop de zahăr pentru că acesta se omogenizează mult mai bine în cafea.
Dacă ți-ai preparat și tu acasă sau ai băut pe undeva un shakerato dă-ne și nouă tag pe Instagram sau Facebook să vedem cum a fost experiența ta.
Coffeelicious este ghidul în care poți să descoperi cele mai cool locuri din orașul tău, tot ceea ce trebuie să știi pentru a-ți face o cafea bună și acasă, plus alte noutăți și curiozități din lumea cafelei. Săptămânal! În fiecare joi. Dimineața.
La fel ca o cafea bună. 😊
🍨 Rețetă pentru înghețată de cafea
În această perioadă cel mai bine merge o înghețată. O înghețată cu cafea și de cafea. Pentru ultima versiune poți să încerci și tu rețeta aceasta acasă.
Ingrediente:
● 2 shot-uri lungo (dacă prepari cafea la capsule) sau 8 linguri de cafea
● 500ml frișcă lichidă
● 250ml lapte integral
● 150g zahăr
● 4 gălbenușuri de ou
● 1 linguriță de esență de vanilie
Mod de preparare:
1. Într-o oală de dimensiuni mici, la foc mediu, amestecă frișca lichidă cu laptele. Amestecă ocazional până se încălzesc (nu trebuie să fiarbă).
2. Într-un bol separat, bate zahărul cu cafeaua, esența de vanilie și gălbenușurile de ou până la obținerea unei compoziții omogene.
3. Adaugă încet jumătate din compoziția caldă (de frișcă și lapte) peste compoziția rece, cu ou, amestecând constant.
4. Amestecul obținut se varsă din nou în oală și se reîncălzește la foc mediu. Se amestecă ocazional, lăsându-se pe foc între 5 și 7 minute, până ce începe să rămână în strat pe spatele lingurii cu care amesteci.
5. Se ia compoziția de pe foc și se lasă să se răcească câteva minute. Apoi se transferă totul într-un bol, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru cel puțin 4 ore (ideal ar fi peste noapte).
6. Compoziția răcită se toarnă în aparatul de înghețată, urmându-se indicațiile în funcție de modelul de aparat.
7. Când compoziția ajunge la consistența dorită, se transferă într-un recipient adecvat pentru congelator și se lasă timp de 4 ore să se întărească.
8. Pentru servire, adăugă fulgi de ciocolată, sos de caramel sau pudră de cacao.
📌 Evenimente
Dacă începi ziua cu o cafea și citești Coffeelicious: the weekly brew îți recomand să-ți notezi deja și evenimentele la care merită să ajungi în zilele următoare! 😎
🗓️ 22 iulie
🇵🇹 AM PM coffee & more (București) | Pasteis & Cold Brew Brunch | ora 11:00
Ne racorim cu Cold BREW făcut cu Ethiopia Sidamo de la THE BARN Coffee Roasters din Berlin și cu o ⭐ ediție limitata⭐ de Pasteis de Nata🥧!
📍AM PM coffee & more - Str. Paris, nr. 7A, București
🗓️ 22 iulie
🍹 True Fine Coffee (Iași) | Aperitivo Moments | ora 18:00
Ispitim papilele gustative cu preparate delicioase și cocktailuri revigorante 〰️ Aperol Spritz, Campari Spritz sau Crodino pe ritm indus de Dj Kid Mike. Pentru o experiență de gust completă, la 2 aperitive comandate dăruim un amestec crocant de bruschete.
📍True Fine Coffee - Str. Iancu Bacalu, Iași
🗓️ 29 iulie
🍹 Perfect Simplu Coffee Shop (București) | Pasta Perfecto & Perfect Simplu | ora 18:00
Haideți pe 29 iulie la prima experiență Pasta Perfecto & Perfect Simplu! Vă așteptăm cu pasta fresca siciliene preparate de Rasvan Cristian și o atmosferă pe cinste 🍝Informații și rezervări la 0745601301.
📍Perfect Simplu Coffee Shop - Splaiul Independenței, nr. 17, București
🗓️ 10 - 12 august
🚗 Sibiu | Transylvania Classic | all day
Transylvania Classic este un eveniment dedicat vehiculelor istorice și mașinilor electrice, iar timp de trei zile concurenții se vor întrece pe cele mai spectaculoase drumuri din județul Sibiu. Va fi #unraliucaovacanta în care se bea și cafea bună. Susținut de COFFEElicious.ro!
🗓️ Save the date: 21- 23 ianuarie 2024
📌 Dacă vrei să ajungi la un eveniment World of Coffee, atunci nu strică să faci deja planurile pentru anul viitor. Specialty Coffee Association (SCA) a anunțat că următorul eveniment World of Coffee se va desfășura, între 21 și 23 ianuarie 2024, la Dubai 🇦🇪.
📍 Dubai Exhibition Centre
🤔 Tip Of The Week
Dacă folosești un aparat de cafea cu capsule atunci iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi și care te vor ajuta să prepari o cafea mai bună.
➡️ Descoperă cafea de specialitate de la 11 prăjitorii de top pe COFFEElicious.ro! Plătești o singură dată taxa de transport, indiferent de la câte prăjitorii comanzi cafea ☕, iar la o comandă mai mare de 180 de lei transportul este gratuit 🛵.
❗Folosește codul COFFEELICIOUS10 și ai 10% reducere la prima ta comandă!❗
🛠️ COFFEE JOBS BOARD
✔️ Ovride Specialty Coffee (Timișoara) caută barista.
✔️ DRIP Coffee Shop (București) caută barista.
✔️ Coffee Story (Iași) caută barista.
✔️ True Fine Coffee (Iași) angajează barista.
✔️ Dream Coffee Shop (Galați) caută barista.
✔️ The Bean (Turda) caută barista.
📰 De citit / văzut / făcut la o cafea
🫘 Full Coffee Roast: Cum ai putea să-ți prăjești cafeaua acasă
💡 Ziarul financiar: 15 minute cu un antreprenor: Adrian Simion, fondatorul prăjitoriei de cafea Guido Coffee
🌵 FOODbev: Tequila Cazadores lansează tequila infuzată cu cafea
📊 Weekly Coffee Dose: Analiza principalelor piețe europene de cafenele
🪫 Comunicaffe: Conform unui nou studiu, efectul energetic al cafelei nu depinde de cofeină
⚙️ Perfect Daily Grind: Cum pot producătorii și prăjitorii să dezvolte profiluri de arome specifice pentru cafea de specialitate?
🌱 Sprudge: Cercetătorii brazilieni plantează arbori de cafea care să producă cafea decofeinizată în mod natural
📈 Digi24: Prețul cafelei va scădea de anul viitor
🎙️ 5th Wave Podcast: În acest episod poți asculta un interviu cu legendarul Peter Dore-Smith, omul din spatele cafenelei emblematice Kaffeine, din Fitzrovia, Londra
🧋World Coffe Portal: Descoperă potențialul ceaiului, al băuturilor cu gheață și al produselor alimentare în cafenele
☕ Revista Progresiv: 5 to go lansează primul frappe UHT disponibil în retail
💻 Dacă-ți place să bei cafeaua acasă, atunci trebuie să citești și
Ne plac și , și !
📌 Am fost acolo și ne-a plăcut: Arbusto Coffee (Rm. Vâlcea & Horezu)
Cafeaua de specialitate nu mai este demult o „delicatesă” pe care să o găsești doar în marile aglomerări urbane. Dovadă în plus este și lanțul de cafenele Arbusto, în care am fost de curând.
M-am oprit pentru înviorare după un drum de aproape 3 ore și o cafea bună la cafeneaua Arbusto deschisă de doar 2 luni în Horezu, în cadrul unui nou complex comercial – Annabella Retail Park. Celelalte 3 cafenele Arbusto se află în Râmnicu Vâlcea.
Am optat pentru interior, dar au și terasa care este mare și frumoasă, puțin prea însorită totuși pentru gusturile mele în acest moment.
Spațiul interior este încăpător și aerisit, au în jur de 10 mese, iar atmosfera plăcută pentru a rămâne la o cafea și ceva bun lângă.
Arbusto își prăjește cafeaua în propria prăjitorie. Propune de altfel și la vânzare 7 tipuri de cafea, diferite origini (Ethiopia, Costa Rica, Brazilia, Columbia), dar și blend-uri proprii, precum Toscana House Blend, pe care l-am și încercat într-un cappuccino. Prețurile se încadrează între 12 și 16 lei, în funcție de originea boabelor.
Meniul de cafea este cuprinzător, cafeaua bună și aromată, iar prețurile „de provincie”, foarte atrăgătoare... Espresso este 5 lei, cappuccino & latte 9 lei (mi s-a propus și varianta cu lapte vegetal, ceea ce am apreciat, chiar dacă nu sunt eu mare fan), mocha este tot 9 lei, iar Matcha latte 12 lei.
Și totuși, nu doar cafeaua ar fi argumentul pentru a le trece din nou pragul. La Arbusto au și niște croissante pufoase cu diferite umpluturi (am reținut fisticul, care era hit, și am prins ultimele rămășițe, dar și cu cremă de vanilie, cu ciocolată sau fructe de pădure au fost delicioase). Croissantele sunt proaspăt scoase de la cuptor și apoi umplute cu aroma dorită – asta ca să îți dai seama că nu ai efectiv nicio șansă să le refuzi!
Mai au diferite prăjituri (toate arată foarte bine) și produse de patiserie, sucuri naturale și limonadă, așa că merită, zic, o vizită, dacă te afli în zonă (Râmnicu Vâlcea sau Horezu).
🏪 Luni - duminică: 07:00 - 19:00;
💵 Espresso - 5 lei, Cappuccino - 9 lei, Flat white – 9 lei, Latte - 10 lei, Americano - 8 Cafea cu ginseng - 10 lei, Matcha latte - 12 lei.
🫘 Arbusto Coffee
📱Facebook / Instagram
📍Arbusto Coffee - Annabella Retail Park, str. Tudor Vladimirescu, nr. 135, Horezu
📎 Locuri de pus pe lista celor în care trebuie să ajungi
✳️ iOCO Coffeebar (București)
📍Str. Nicolae Ionescu, nr. 13, București
✳️ Zaț Cafe (Ploiești)
📍Str. Traian, nr. 1, Ploiești
✳️ Sloane Coffee Roastery (București)
📍Splaiul Independenței, nr. 287, București
✳️ On - Off Coffee Shop (București)
📍Str. Aviației, nr. 2, București
✳️ Ovride Specialty Coffee (Timișoara)
📍 Str. Lucian Blaga, nr. 6, Timișoara
✳️ MERON (București)
📍Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 40, București
🫶 Fă și tu parte din echipă
Ai un coffee shop, ai deschis unul nou, lucrezi în domeniul cafelei, ești om de comunicare, blogger, jurnalist sau pur și simplu îți place să bei o cafea bună și ai o informație pe care vrei să o includem în newsletter, atunci trimite-ne un mail. Și ne-ar ajuta mult, mult și un share dacă ți-a plăcut ce ai găsit aici. 😍❤️🙏
➡️ Indiferent dacă ai nevoie de capsule cu cafea sau de cafea de specialitate, pe COFFEElicious.ro sigur găsești o cafea pe gustul tău! ☕
Mulțumesc frumos de mențiune! Și de recomandările super faine, ca de obicei! ❤️